Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан скуп “Промоција родне равноправности у процесу креирања јавних политика на основу података у Србији”

Објављено 14.11.2014.

Promocija rodne ravnopravnosti u procesu kreiranja javnih politika na osnovu podataka u SrbijiТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва у сарадњи са Европским институтом за родну равноправност и Републичким заводом за статитстику организовали су скуп 14. и 15. октобра 2014. године под називом “Промоција родне равноправности у процесу креирања јавних политика на основу података у Србији“. Циљ скупа била је промоција креирања политика на основу података у области родне равноправности као и размена искустава из Србије и ЕУ, а посебан циљ се односио на иницирање усвајања Индекса за родну равноправност у Србији. Специјални гости су били Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, Њ.Е. Амбасадор Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт и Шефица сектора за операције Териз Марфи и експерткиње из Европског института за родну равноправност.

Другог дана скупа 15. октобра одржана је стручна обука за статистичаре и статистичарке, као и експерте и екперткиње у области родне статистике и података за усвајање индекса за родну равноправност, коју су одржале експерткиње др Ана Манца и др Ирене Либоо из  Европског института за родну равноправност.

Promocija rodne ravnopravnosti u procesu kreiranja javnih politika na osnovu podataka u SrbijiПотпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је, отворивши скуп, поручила да је родна равноправност важна не само због тога што је загарантована Уставом, већ је кључна за одрживи развој наше земље и да ће се Влада у наредном периоду посветити стварању амбијента у којем ће сви грађани имати једнаке услове запошљавања, као и да ће заједно са локалним самоуправама и цивилним сектором радити на изједначавању права жена са мушкарцима. Родна равноправност један је од приоритета Владе и у раду постизања родне равноправности биће ангажована сва министарства.

Индекс родне равноправности је нешто што нама треба и Влада ће заједно са надлежним органима у наредном периоду подржати његово мерење у Србији.

Пре нешто мање од деценије није било много жена у Скупштини Србије, а сада оне чине 30 одсто од укупног броја посланика, што је и даље недовољан број, а у Влади Србије имамо само 8 жена, али од 3 потпредседника 2 су жене, што нам указује да се ствари полако мењају на боље. Оно што ће бити још један приоритет Владе, јесте да стимулише веће учешће жена у управним одборима јавних предузећа.

Promocija rodne ravnopravnosti u procesu kreiranja javnih politika na osnovu podataka u SrbijiЕвропска унија припрема акте који ће прописивати да 40 одсто жена мора да буде у управним одборима великих компанија, при чему би било пожељно да и Србија укључи више жена у рад ових одбора. Истовремено, Потпредседница Владе указала је на то да од 10 неписмених грађана старијих од 65 година, осам чине жене, док су у овој години 43 припаднице женског пола изгубиле живот у породичном насиљу.

Родна равноправност треба да се обезбеди не само због пута у ЕУ, већ због тога што је родна равноправност императив напретка једног друштва и заједнице.

Њ.Е. Амбасадор Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да ЕУ подржава усвајање Индекса родне равноправности у Србији, који је један од најосновнијих инструмената у процесу креирања јавних политика из перспективе родне равноправности током европских интеграција. Према његовим речима, Индекс родне равноправности је значајан зато што ће обезбедити свеобухватно мерење родне равноправности чије је резултате лако разумети и саопштити, а обезбедиће и инструмент подршке доносиоцима одлука приликом оцењивања тога колико је дата земља чланица далеко од постизања родне равноправности.

Родна равноправност је један од кључних принципа ЕУ, али и императив за економски раст и социјалну кохезију у сваком модерном друштву, као и да је то један од важних сегмената људских права и део је низа поглавља која ће бити предмет преговора за чланство Србије у ЕУ.

Promocija rodne ravnopravnosti u procesu kreiranja javnih politika na osnovu podataka u SrbijiОн је указао на то је свега 4% жена на челу великих компанија, док у управним одборима компанија има 16% жена. Жене су и даље дискриминисане  када се ради о запошљавању, оне имају у просеку 16,2 одсто мању зараду за исти посао и изложеније су сиромаштву од мушкараца.

Њ.Е. Амбасадор Мајкл Давенпорт подсетио је да су координација механизама за родну равноравност и ресурси обавеза коју је Србија преузела ратификацијом међународних докумената и са тим у вези је сигуран да ће Индекс родне равноправности помоћи Србији у борби против горућих проблема жена у Србији, као што су дискриминација, родно засновано насиље, сиромаштво и социјална искљученост. Упутио је веома снажну подршку Влади Републике Србије у области родне равноправности и усвајања Индекса родне равноправности у Србији.

Шефица сектора за операције Европског института за родну равноправност Тереза Марфи нагласила је да ће Србија, уколико имплементира Индекс родне равноправности, бити прва земља изван Европске уније која ће га користити и прва у региону. Указала је и на то да рад на успостављању родне равноправности значи промену у организовању, јер уколико родна равноправност не постане саставни део јавних политика које се спроводе, то значи да те политике неће одговарати на потребе половине популације, коју чине жене. Уколико родна равноправност није координирана на националном нивоу, неће бити укључена у јавне политике и неће се узимати у обзир. Шефица сектора за операције нагласила је да Европски институт за родну равноправност пружа стручну подршку Србији у процесу усвајања Индекса родне равноправности, нагласивши да је ово важан корак у процесу европске интеграције Србије.

Закључци:

  • Родна равноправност императив је друштва и заједнице и усмерена је на економски раст и социјалну кохезију;
  • Влада Републике Србије поставиће родну равноправност као један од приоритета и у раду постизања родне равноправности биће ангажована сва министарства;
  • Родна равноправност један је од кључних принципа ЕУ и обавеза Србије на путу европске интеграције;
  • Родна равноправност је хоризонтална област која треба да постане саставни део јавних политика које се спроводе, као и координирана на националном нивоу;
  • Важно је постојање специфичних програма за унапређење родне равноправности и успостављање једнакости мушкараца и жена;
  • Индекс родне равноправности један је од најосновнијих инструмената у процесу креирања јавних политика из перспективе родне равноправности током европских интеграција и за Србију је важно да усвоји овај Индекс како би спроводила политике усмерене ка већој родној равноправности заснованој на подацима и ка изједначавању права жена у односу на мушкарце, посебно у области рада и доношења одлука;
  • Усвајањем Индекса родне равноправности, Србија ће бити прва земља ван Европске уније и прва земља у региону која ће га израчунати и користити за потребе креирања јавних политка на основу података;
  • Потребно је наставити сарадњу између свих институција на националном и локалном нивоу, организација цивилног друштва, међународних организација, Европске уније и Европског института за родну равноправност.

Кликните да преузмете агенду скупа ”Промоција родне равноправности у процесу креирања јавних политика на основу података у Србији”.

Преузмите презентације говорница:

Кликните да преузмете Информацију о резултатима Скупа.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]