Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Остваривање родне равноправности у области ИКТ – важно економско питање

Објављено 25.04.2014.

polozaj_zena_na_trzistu_rada_iktОстваривање родне равноправности у области информационо-комуникационих технологија важно је економско питање, показују резултати истраживања о улози ИКТ у положају жена на тржишту рада.

Према резултатима најновијег Истраживања о улози ИКТ на положај жена на тржишту рада Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, у Србији је мање од 20% жена на руководећим положајима у ИТ предузећима, иако светска статистика показује да учешће жена на руководећим положајима доприноси позитивном финансијском успеху ИТ компанија.

Информационо-комуникационе технологије (ИКТ) се развијајају веома брзом динамиком и у овом сектору се тиме отварају нове могућности за добро плаћено запошљавање те ови подаци указују на значај важности даље обуке жена и проширивању њихових ИКТ знања, промоцији ИКТ-а, као и њиховом мотивисању да се професионално баве ИКТ-ом.

Истраживање представљено поводом Међународног дана девојчица у ИКТ, показује да жене чине само 15% менаџера и само 11% стратешких експерата у Србији иако су уочљиво заступљене у категорији стручњака. Овај податак се може објаснити већим учешћем жена у укупном броју дипломираних студената на факултетима и вишим школама у Србији.

“Да би било јасно колика је важност коришћења ИКТа за унапређивање родне равноправности, можда би најважније било поћи од економског положаја у коме се налазе жене. Ту најпре мислим на ‘платни јаз’ између мушкараца и жена настао услед тзв ‘феминизације радне снаге’, будући да су жене доминантне у професијама које нису тако добро плаћене, као што су здравство, социјални сектор и просвета у којем ради око 70% жена”, истакла је проф. др Невенка Михајловић, државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике и нагласила: “Са друге стране, истраживања указују на то да је остваривање родне равноправности у области ИКТа не само питање људских права већ и важно економско питање. Статистика показује да је у Европи успостављање већег родног баланса директно допринело економском расту као и директну позитивну везу између веће заступљености жена на руководећим положајима са финансијским резултатима компанија. С друге стране, регионе Азије и Пацифика, ограничено запошљавање жена директно кошта 42-46 милијарди долара годишње. Србија, која се у извештају Светског економског форума о родној равноправности налази на 42. месту од 136 држава се очигледно налази на средини између ове две тенденције” рекла је проф. др Невенка Михајловић на представљању истраживања.

Истраживање је за Управу за родну равноправност, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, спровела група стручњака окупљних око удружења Једнаке могућности и под руководством проф. др Наташе Госпић која је истакла: “Из године у годину више мушкараца него жена користи рачунаре и интернет у Србији, али се те разлике временом смањују, са тенденцијом стабилизације на нивоу од око 5-7%. Према последњим подацима за 2013. годину, у Србији први пут долази до потпуног изједначавања у броју корисника интернета између мушкараца и жена и то међу млађом популацијом, старости до 24 године.”

Са друге стране у Србији, по подацима за 2013. годину, 40% жена никада није користило рачунар. Употреби рачунара далеко су мање склоне жене које живе у руралним срединама, оне које имају ниже образовање од средњошколског, оне које су лошег материјалног положаја и оне које су старије од 55 година.

“Револуција ИКТ отворила је широк простор за подизање квалитета живота људи. Због тога, друштвене групе које из различитих разлога не користе нове ИКТ или имају низак ниво информатичке писмености су у значајно лошијој позицији у односу на оне који боље владају овим технологијама. Студија показује да се жене могу сврстати у угрожену групу када је реч о употреби ИКТ”, истакао је доц. др Далибор Петровић, један од аутора истраживања.

Поводом Медјународног дана девојчица у ИКТ, Центар за промоцију науке, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике оргнизовали су по први пут радионице “Програмирање се лако учи” из серије будућих радионица ЦПНа “Први корак ка успешној и равноправној ИКТ каријери”.

“Радионице су намењене ученицама 7. и 8. разреда основних школа заинтересованим за ИКТ а водиће их студенткиње волонтери са мастер и завршних година студија техничких факутета. Циљ радионица је да се девојчицама приближи коришћење савремених технологија и да се заинтересују за уписивање средњих школа и студирање факутета техничких усмерења, као и за будућа ИТ запослења”, истакла је Дивна Вучковић из Центра за промоцију науке.

Међународни дан ИКТ за девојчице обележава се на свих 5 континената сваког четвртог четвртка у месецу, са глобалном идејом да се девојке подтакну да изаберу будућа занимања на основу интересовања и талента а не стереоптипа о мушко – женским пословима и да им се представе предности запошљавања у ИКТ сектору. Иницијативуу за увођење овог дана покренула је управо Република Србија пре 5 година на конференцији Међународне уније телекомуникација.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике обележава Међународни дан девојака у ИКТ у оквиру активности програма за имплементацију Националног акционг плана за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности, уз подршку Шведске агенције за међународни развој (SIDA).

Извор: Медија центар

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]