Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворене пријаве за Школски климатски изазов „Град и климатске промене” (рок: 25.4.2021)

Објављено 11.03.2021.

Dizajnaton - KidHubОтворене су пријаве за бесплатно учешће на трећем по реду такмичењу „Школски климатски изазов” на тему „Град и климатске промене” које организује KidHub из Београда у партнерству са WWF Србија.

Позив је намењен свим основцима од III до VIII разреда, њиховим учитељима и предметним наставницима из свих основних школа у Србији.

На овом дизајн маратону деца уз менторство својих наставника и учитеља осмишљавају еколошка решења проблема изазваних климатским променама у својој заједници и окружењу. Ђаци до решења долазе радећи по Designathon Works методу који повезује дизајнерски начин размишљања (design thinking) и стваралачко образовање (Maker Education) с фокусом на УН Циљеве одрживог развоја. Метод је применљив у пројектној настави и доприноси развоју међупредметних компетенција, функционалног знања, информатичке и предузетничке писмености, емпатије, тимског рада, решавања проблема с циљем темељнијег разумевања климатских промена и њихових последица по живот човека у граду.

Пријаве за такмичење „Школски климатски изазов” су отворене до 25. априла 2021.

Учитељ/ица или предметни наставник/ца који/а жели да пријави ђачке тимове из своје школе треба да попуни онлајн пријаву на веб сајту www.dizajnaton.edu.rs. Из једне школе је могуће пријавити до пет тимова. Учесници такмичења ће бити одабрани на основу мотивационог писма у склопу онлајн пријаве.

За учитеље и наставнике који се пријаве за учешће, KidHub 8. маја организује вебинар на којем ће се проћи кроз све фазе рада на припреми за такмичење, а учесници ће добити обуку за употребу електронике и програмирања у склопу рада са ученицима на овом пројекту.

Тимови шаљу своја образложења пројекта и скице прототипа решења до 25. маја на имејл skola@kidhub.rs. Стручни тим из WWF Србија и KidHub ће одабрати финалисте – 10 тимова који ће учествовати на финалном догађају такмичења у суботу, 12. јуна, у Београду (уколико то епидемиолошка ситуација буде дозволила) или онлајн преко Zoom платформе. Тада ће учесници креирати прототипе својих финалних решења помоћу електронике и програмирања различитих уређаја. Стручни жири, који чине стручњаци из области нових технологија, дизајна и одрживог развоја, одабраће три најбоља тимска пројекта који ће бити награђени. Три најбоља тимска пројекта ће добити могућност да заједно са децом из целог света учествују на следећем Глобалном дечјем Дизајнатону и освоје вредне награде.

Designathon Works® је мејкер едукативни програм из Холандије који подстиче развој вештина 21. века с циљем креирања иновативних еколошких решења структурисаних око УН глобалних циљева одрживог развоја, помоћу нових технологија и квалитетнијег укључивања деце у решавање изазова који се тичу њихове будућности. Глобални дечји Дизајнатон и Школски климатски изазов покреће KidHub – дечји креативни хаб из Београда, у партнерству са Светском организацијом за природу WWF у Србији и уз подршку Владе Шведске и глобалне образовне мреже Designathon Works® из Холандије, у оквиру двогодишњег пројекта „Да нам клима штима”. Нека од решења са претходних такмичења можете да погледате на YouTube каналу KidHub Serbia.

Више информација потражите на www.dizajnaton.edu.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]