Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Персонални асистенти – вишеструка корист

Објављено 28.07.2017.

pa_like_su_fiПише: Јелена Милошевић (Блог о социјалном укључивању)

После дужег времена и много уложеног труда у Београду од прошле године поново имамо услуге персоналне асистенције. Секретаријат за социјалну заштиту је закључио споразум са Центром за самостални живот особа са инвалидитетом у оквиру кога је 50 особа са инвалидитетом добило персоналне асистенте.

Први пут сам се у пракси сусрела са овим видом услуга пре 15 година када сам у оквиру пројекта Сервис персоналних асистената (СПАС) Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Србије први пут у животу добила персоналну асистенткињу – особу која ће ми асистирати одређени број сати сваког дана, онако како јој ја објасним и по плану који направим. На тај начин сам први пут у животу некоме постала послодавац, што је саставни део овог сервиса.

Сећам се да смо тада сви били врло ентузијастични, верујући да ће се Сервис персоналних асистената након завршетка пројекта усталити као део система, постати наша свакодневица, а да ће промовисање у медијима, међу надлежнима и широј јавности о нашем позитивном искуству утицати да се значајно подигне ниво свести о томе шта је персонални асистент и колико је неопходан за самосталан живот особа са инвалидитетом.

Међутим, није све ишло баш тако, а неке недоумице и данас постоје.

Не, персонални асистент не мора да буде медицинске струке. Када особу са инвалидитетом заболи грло – отићи ће код лекара, ако је заболи зуб – отићи ће код зубара, а уколико треба да добије ињекцију – то ће урадити медицинска сестра. Персонални асистент не лечи.

Не треба вам медицинска школа да бисте некоме помогли да се обуче, окупа, једе, да бисте купили, припремили и исецкали храну, обрисали прашину, откуцали текст на компјутеру, отишли са корисником до продавнице или поште, на семинар или летовање. Све што свако људско биће, у зависности од сопствених интересовања и потреба, ради свакодневно, ни не размишљајући о томе, раде и особе са инвалидитетом, само што морају добро да се организују око тога ко и како ће им помагати. Неки могу више тога сами, неки мање, некима је довољна једна особа која ће им асистирати, некима више. Зависи од врсте и степена инвалидитета.

Дакле, посао персоналног асистента је да асистира особи са инвалидитетом око оних активности које не може самостално да обавља и тако омогућава особама са инвалидитетом да, према речима Адолфа Ратзке, једног од оснивача Европске мреже са самостални живот, “компензују ствари које им се чине тешке или немогуће у свакодневном животу“.

Почетни кораци у овом смеру су направљени 1972. године када су активисти за права особа са инвалидитетом на Берклију у Калифорнији основали први Центар за самостални живот, што се сматра почетком Покрета за самостални живот. Центар је произашао из Програма студената са телесним инвалидитетом (Physically Disabled Student’s Program, PDSP), заснованог на идеји да самосталност није мерена активностима које особа може да обави без асистента, већ квалитетом нечијег живота уз помоћ асистента у кућним условима. Према теорији Волфа Волфенсбергера, социолога из Канаде, особе са инвалидитетом „треба да живе у најнормалнијим могућим условима да би се од њих очекивало да се понашају нормално“, а институција ипак не спада у природно кружење.

За ових 15 година, од када сам активиста покрета особа са инвалидитетом, реализовано је више пројеката персоналне асистенције, али, као што сви знамо, сваки пројекат има своје време трајања, а у свакодневном животу нема пауза. Ово није вид услуге који нам мало треба, мало не треба. Треба нам стално, баш као што и персоналним асистентима треба сигуран посао.

(…)

Текст “Персонални асистенти – вишеструка корист” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]