Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Повећање фондова за прекограничну сарадњу

Објављено 23.02.2017.

prekogranicna_saradnja_forumЕУ је за прекограничне и транснационалне пројекте у којима Србија може да учествује издвојила 284 милиона евра за буџетски период 2014-2020, а у Београду је 23. фебруара одржан Четврти регионални форум на којем су земље Западног Балкана разматрале могућност да се ова средства што више и корисније искористе. Школе, болнице, игралишта, позоришта, подстицање туризма и превенција поплаве међу главним су пројектима који се финансирају из програма прекограничне сарадње.

За буџетски период 2014-2020. Србија највише новца има на располагању за сарадњу са Румунијом – 74,9 милиона евра, речено је у Канцеларији за европске интеграције, уз напомену да је реч о новцу за који се морају осмислити пројекти да би се повукао, и који се дели између земаља учесница.

Следи буџет за сарадњу са Мађарском – 65,1 милион евра, са Хрватском- 34,2 милиона, Бугарском – 28,9 милиона евра, Босном и Херцеговином – 14 милиона евра, и Црном Гором – 8,4 милиона, и са Македонијом – више од 4 милиона.

Поред тога, Србија учествује и у програмима транснационалне сарадње, односно Јадранско-јонској иницијативи за коју је намењен 15,7 милиона евра и сарадња Дунав 19,8 милиона.

Министарка за европске интеграције Јадранака Јоксимовић рекла је на скупу да овај вид сарадње доноси конкретну корист грађанима, па тиме и повећава подршку грађана европским интеграцијама, али да доприноси и изградњи односа у региону.

Потребно је јачање капацитета у државној администрацији и у локалним самоуправама како би се средства још успешније користила, рекла је Јоксимовић.

У Канцеларији за европске интеграције новинарима је речено да је у претходном седмогодишњем буџетском периоду за прекограничну и транснационалну сарадњу у којој учествује Србија било издвојено око 180 милиона евра, од чега је у Србији искоришћено око 80 милиона евра. Новац за овај буџетски период још увек се користи.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт (Michael Davenport) навео је да је један од показатеља успеха ових програма чињеница да увек ма много више пријава од могућнсоти за финансирање.

Навео је да је реч о пројектима који се спроводе ван главних градских центара, у подручјима која некад нису довољно заступљена у пројектима, и који доносе конкретну корист попут обнову школа, позоришта, дечијих игралишта.

Девенпорт је рекао да је „импресиониран“ и развојем туризма захваљујући овим фондовима што се, како је рекао, види и по показатељима о туризму. Ови фондови се користе и за превенцију поплава, које су 2014. погодиле Србију и друге земље региона, навео је он.

На скупу су учествовали представници земаља кандидата за ЕУ и потенцијалних кандидата из региона, са којима Србија сарађује у прекограничној сарадњи, као и представници Европске комисије, а новинарима је дозвољено да буду само на уводним говорима.

Написала: С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]