Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка за 10 локалних самоуправа у процесу социјалног укључивања Рома и Ромкиња

Објављено 28.06.2018.

SKGO - Podrška inkluziji RomaСтална конференција градова и општина (СКГО) потписала је 27. јуна споразуме о сарадњи са 10 изабраних градова и општина који ће тиме добити свеобухватан пакет подршке за израду и унапређење стратешких, финансијских и институционалних механизама у спровођењу мера социјалног укључивања Рома и Ромкиња.

Потписивањем споразума о сарадњи, подршку у оквиру Компоненте 1 Програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома”, који спроводи СКГО, а финансира Европска унија добиће следеће јединице локалне самоуправе: Аранђеловац, Бечеј, Вршац, Дољевац, Лебане, Лозница, Младеновац, Пирот, Смедеревска Паланка и Сурдулица, све у циљу побољшања социо-економског положаја ромске популације и спровођења приоритетних стратешких мера из Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године.

Душанка Голубовић, председница СКГО и градоначелница Сомбора, изјавила је овом приликом да СКГО пружа подршку локалним заједницама да заштите најугроженије и маргинализоване групе становништва, међу којима су и Роми.

„За инклузију Рома постоји стратегија на националном нивоу и одговарајући акциони планови, а потписивањем споразума о сарадњи између локалних самоуправа и СКГО, заокружује се свеобухватни пакет подршке“, рекла је Голубовић. Она је додала да се од програма мера очекују резултати у пољу социјалног укључивања Рома и Ромкиња, као и да се локалне заједнице упознају са обавезама из Поглавља 23 у процесу придруживања Србије Европској унији.

СКГО је већ предузимала мере за јачање механизма координатора за ромска питања, иницирала оснивање Мреже за инклузију Рома и учествовала у изради анализе броја подстандардних насеља које насељава ромска популација.

Др Стана Божовић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рекла је да се мере инклузије не могу спровести без локалних самоуправа.

„Важно је да се прати динамика и извештавање о спровођењу мера како би се отклањале разне препреке на које ће се наилазити“, рекла је Божовић. Она је истакла да су мере за повећање запослености Рома дале резултате.

„У 2017. години на евиденцији незапослених било је 26.456 Рома, од чега је 12.441 жена. Од 2015. године број запослених се са 1.994 особе повећао 2017. године на 4.150 лица“, рекла је Божовић.

Николас Бизел, шеф I сектора операција Делегације Европске уније у Републици Србији, истакао је да је за Србију посебно важно питање инклузије, што се види у преговорима Србије са Европском унијом у оквиру којих се ова тема помиње у Поглављу 23 о владавини права и Поглављу 19 о запошљавању и социјалној политици.

„ЕУ због тога пружа велику подршку социјалном укључивању Рома и на пројекте који су до сада реализовани потрошено је 11 милиона евра, а планирано је још 20 милиона евра”, рекао је Бизел.

Саветник потпредседнице Владе и члан Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији др Ненад Иванишевић изјавио је да и по завршетку примене Стратегије не сме да попусти старање за равноправност Рома и Ромкиња као пуноправних грађана Србије.

„Био бих срећан када бисмо 2026. године постигли пуну инклузију Рома, односно исте могућности образовања и запошљавања”, рекао је Иванишевић и додао да у сваком министарству треба да буду запослени припадници ромске заједнице, али тако да се не баве само проблемима те заједнице.

Планирана подршка за 10 изабраних локалних самоуправа огледа се у пилотирању свеобухватног пакета подршке за спровођење мера инклузије Рома и Ромкиња кроз следеће кључне активности:

  • успостављање Локалног координационог тела за управљање политиком инклузије Рома и Ромкиња (нови механизам у виду политичког тела састављеног од највиших представника кључних институција у локалној заједници);
  • израду Локалног акционог плана (ЛАП) за инклузију Рома и Ромкиња;
  • формирање Мобилног тима за инклузију Рома и Ромкиња и континуирану подршку раду Мобилног тима као кључном оперативном механизму за ефикасније пружање јавних услуга и подршку ромској заједници;
  • обезбеђивање подршке из локалног буџета за спровођење мера из ЛАП-а и годишњег Оперативног плана Мобилног тима.

Преузето са: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]