Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка првим професионалним корацима

Објављено 21.06.2012.

Стипендисти пролазе теоријску наставу - радионице са темама пословне обуке, упознају се са процесом рада и производње у чланицама Delta Holdinga

Стипендисти пролазе теоријску наставу – радионице са темама пословне обуке, упознају се са процесом рада и производње у чланицама Delta Holdinga

Delta holding je 2006. године покренуо програм подршке професионалном развоју деце без родитељског старања кроз који је прошло 140 младих. Добијају стипендију, стичу прва знања о основним пословним вештинама, посећују производне и продајне објекте компаније, одлазе на летње кампове… и по завршетку школовања нуди им се посао управо у Delti. Ове јесени, први пут, у оквиру „Фонда за будућност” – међу стипендистима седме генерације су и студенти.

У Србији око 600 деце различитог узраста одраста у неком од 12 домова за малишане без родитељског старања. Према плану ресорног Министарства рада и социјалне политике, а у складу са реформом система социјалне заштите, тај број би у 2012. години требало да се смањи на 400. Акценат се ставља на хранитељске породице у којима тренутно живи око 5.000 малишана и тинејџера.

И само Министарство уочава да постојећи институционални систем нема довољно капацитета да помогне у једном од најважнијих тренутака – када деца напуштају дом или хранитеља и започињу самостални живот.

Нуди се могућност да током распуста преко омладинске задруге декларишу робу или беру јабуке. Тако долазе до џепарца који најчешће користе да би уписали курс страног језика, обуку за возачку дозволу или да сами оду на летовање

Нуди се могућност да током распуста преко омладинске задруге декларишу робу или беру јабуке. Тако долазе до џепарца који најчешће користе да би уписали курс страног језика, обуку за возачку дозволу или да сами оду на летовање

Препознавши једну од основних потреба младих којима је одрастање протекло у дому, а не у примарној породици, Delta holding је 2006. покренуо  програм подршке професионалом развоју деце без родитељског старања кроз који је до сада прошло 140 младих.

Како каже Вања Кнежевић, менаџер пројекта, циљ ”Фонд за будућност” је да се се деца из домова мотивишу за професионално напредовање.

– Програм траје две године; на годишњем нивоу има два тромесечна семестра. Стипендисти пролазе теоријску наставу – радионице са темама пословне обуке, упознају са процесом рада и производње у чланицама Delta Holdinga, где им се након завршетка програма нуди прво запослење, појашњава она и додаје да су део обуке и летњи камп који се организује почетком јула.

– Тада се стипендисти друже, одмарају али и обнављају научено. До сада су кампови организовани у Бугарској, Грчкој, Врњачкој Бањи и на Златибору.

Један од бивших стипендиста Фонда је и Маја У. Двадесеттрогодишња Београђанка са поносом каже да три и по године ради као продавац у продавници дечије гардеробе у оквиру Delta holdinga.

Дружење у летњим камповима где се одмара али и обнавља научено током семестара

Дружење у летњим камповима где се одмара али и обнавља научено током семестара

Радо се сећа летњих кампова али признаје да су јој више значила предавања. – Завршила сам за посластичара. Нисам била неки ђак у основној, али сам касније схватила да је образовање јако важно и решила да наставим школовање. Сада сам студент друге године Високе струковне школе за менџмент и пословне комуникације. На предавања идем у Младеновац јер ми је тако згодније. Организована су викендом, а испити су најчешће недељом па ми то одговара због посла, каже плавоока Маја.

Сећа се да је јако волела радионице и да је за две године само једну пропустила. – То не могу да прежалим јер су стипендисти обилазили ауто центар, а ја обожавам аутомобиле. Била сам јако болесна, па није било шанси да присуствујем, открива девојка која је одмах након завршетка средње школе почела да ради као продавац. А чим је примила прву плату изашла је из дома и нашла стан како би се осамосталила.

– Поједини другови и другарице из дома су се определили за помоћ коју је тада давало Министарство  у трајању од две године. Ја то нисам желела. Хтела сам да почнем да радим, а што ми је као стипендисти у Фонду понудила компанија Delta. Мислим да сам исправно поступила. Ти другари су практично изгубили две године јер су били ушушкани. Остали су у дому, добијали неке парице. Нису размишљали шта даље. А ја сам се одмах снашла и не желим да се зауставим. Желим да напредујем, искрена је девојка која је осам година провела у дому.

Додела сертификата

Додела сертификата

– Рад  у трговини ми је решење за сада. Када завршим факултет, сигурно ћу тражити посао у струци. То је једна од ствари које сам научила у радионицама. Од оних практичних како да напишем CV, до тога да је увек боље бити одговоран према свом животу. И радити, а не само чекати да неко други уради нешто уместо вас, сматра Маја.

Њене речи као да потврђују резултате програма до којих су евалуацијом досадашњих шест генерација стипендиста дошли у Фонду за будућност.

– Деца добијају веће самопоуздање, боље комуникацијске и животне вештине, веће су им могућности запослења и задржавања посла, стичу професионално искуство, имају богатије социјалне контакте, објашњава начин рада кроз радионице Вања Кнежевић.

Пројекат је подржан од стране Министарства рада и социјалне политике. Реализује се у београдским домовима “Јован Јовановић Змај”, “Дринка Павловић”, “Моша Пијаде” и “Дом за средњошколску и студентску омладину” као и у СОС „Дечијем селу“ у Сремској Каменици, дому „Душко Радовић“ из Ниша и „Јефимија“ из Крушевца.

Програм тренутно похађа 45 стипендиста и четворо студента које Фонд стипендира за наставак школовања. Питамо где су стипендисти налазили запослење? Најчешће у малопродајним објектима Delta Sporta, Delta Maxija и дистрибуцији Delta DMD. На местима продаваца, касира, месара, IT техничарa, администратора…

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]