Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка у реализацији локалних акционих планова запошљавања у 2020. години

Објављено 12.02.2020.

Regionalni sastanak LAPZУ циљу даљег унапређења сарадње са јединицама локалне самоуправе, размене искустава између јединица локалне самоуправе (ЈЛС) и локалних савета за запошљавање (ЛСЗ) о поступку припреме и реализације локалних акционих планова запошљавања (ЛАПЗ), као и добијања информација о потенцијалним проблемима и препрекама са којима се суочавају, у јануару и фебруару 2020. године реализована су два регионална састанка у Новом Саду и Краљеву. Састанци су организовани у сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (МРЗБСП), Националне службе за запошљавање (НСЗ) и Сталне конференције градова и општина (СКГО).

Током регионалних састанака учесницима/ама – представницима и представницама локалних самоуправа, члановима/ицама локалних савета за запошљавање и филијала НСЗ – представљен је Национални акциони план запошљавања за 2020. годину који је Влада Србије усвојила 26. децембра 2019. године. Такође, пружене су додатне информације о мерама активне политике запошљавања које се могу финансирати у 2020. години удруживањем средстава опредељеним у Финансијском плану Националне службе за запошљавање и средстава опредељених у буџетима јединица локалне самоуправе, а са циљем успешне заједничке реализације мера активне политике запошљавања које доприносе унапређењу стања на локалном тржишту рада.

Поред тога, представљен је и Аналитички сервис јединица локалне самоуправе који се налази на сајту Републичког секретаријата за јавне политике (РСЈП), односно могућности претраживања ове базе и добијања релевантних података значајних за планирање јавних политика на нивоу ЈЛС.

На два регионална састанка учешће је узело 150 представника и представница ЈЛС, филијала и Дирекције НСЗ, МРЗБСП, других институција и донатора, а присутни су показали интересовање за мере које ће бити суфинансиране, као и за мере које ће јединице локалне самоуправе реализовати самостално уз Споразум о техничкој сарадњи са НСЗ.

Присутни су упознати са новинама које у поступку припреме Националног акционог плана запошљавања за 2020. годину донео Закон о планском систему. Постављено је питање да ли је потребно спроводити јавну расправу и приликом припреме ЛАПЗ, на шта је дата информација да МРЗБСП још увек није добило одговор од РСЈП, али да имајући у виду кратке рокове, у овој години то не би било могуће.

Такође, поставило се питање реализације програма приправника/ца у јавном сектору и констатован је проблем обезбеђивања ментора/ки у малим срединама, као и код малих послодаваца који имају потребу за приправницима/ама, али будући да имају мали број запослених, не могу увек да обезбеде менторе/ке према условима јавног позива НСЗ. Као одговор је истакнуто је да ће се у наредном периоду урадити Анализа реализације програма стручне праксе у јавном и приватном сектору, како би се упоредила ефективност програма зависно од сектора у ком се реализује и приступило евентуалним изменама програма.

На састанцима је најављено доношење Стратегије запошљавања за период 2021-2026. године, са трогодишњим Националним акционим планом запошљавања за спровођење стратегије, а предвиђено је одржавање јавних расправа које ће бити организоване по градовима.

Уз подршку СКГО, у наредном периоду за чланове ЛСЗ и запослених у локалним администарцијама који учествују у изради ЛАПЗ предвиђена је и реализација обука у складу са потребама актера на локалном нивоу.

Ова активност је реализована у оквиру пројекта „Институционална подршка СКГО – трећа фаза”, који подржава Влада Швајцарске.

Преузмите презентације приказане на регионалним састанцима:

Извор: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]