Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Покретачи промена 2020 (рок: 6.11.2020)

Објављено 02.11.2020.

Aktivni građani, bolje društvo - logoБез активног учешћа грађана и цивилног друштва у препознавању и решавању проблема у заједници нема напретка. Јавно заговарање омогућава организованим грађанима да дођу до жељених промена, утичу на доносиоце одлука и да притом придобију подршку ширег круга грађана. Многобројне активности организација и грађана често остају непризнате и недовољно видљиве за велики део јавност због чега је покренута иницијатива за доделу годишње награде за активне грађане – награде која слави покретаче промена, мотивисане грађане који истрајавају у својим напорима да побољшају свој и животе својих суграђана.

Циљ ове награде је да истакне успешне иницијативе и појединце/ке који су значајно допринели развоју локалних заједница или донели промене на националном нивоу; да ода признање, пружи материјалну подршку и препозна организације цивилног друштва и неформалне групе које настоје да своје заједнице учине бољим.

Уколико међу вама препознајете покретаче промена, до 6. новембра можете да номинујете иницијативе и појединце које сматрате значајним, односно иницијативе које су постигле промену у заједници.

Пропозиције конкурса

Организације цивилног друштва могу учествовати у оквиру I и II категорије, неформалне групе у оквиру III, док појединци могу учествовати у оквиру IV категорије. Оно што је обавезујући критеријум за све је да су током претходне две године (период од 1. јануара 2018. до 30. септембра 2020. године) имплементирали кампање јавног заговарања које одговарају циљу конкурса.

Ко може да номинује?

  • заинтересовани грађани и грађанке,
  • организације цивилног друштва,
  • неформалне групе.

Категорије

I – САРАДЊОМ ДО ПРОМЕНЕ

Како јавно заговарање подразумева низ акција усмерених ка доносиоцима одлука, организатори у овој категорији желе да истакну и пронађу пример добре праксе и пример успешне сарадње између јавних власти и организација. Ова категорија намењена је искључиво организацијама цивилног друштва.

II  – ПРВИ ГЛАС ГРАЂАНА

Успешно окупљени грађани као носиоци поруке јавног заговарања

Ова награда намењена је организацији цивилног друштва која је кроз своје активности јавног заговарања обезбедила подршку великог броја грађана који су постали носиоци поруке кампање. Ова категорија намењена је искључиво организацијама цивилног друштва.

III – ПОХОД НА АКТИВИЗАМ

Иницијативе неформалне групе

Ова награда намењена је неформалној групи односно успешној активистичкој иницијативи која је кроз решавање локалног, регионалног или националног проблема од јавног значаја успешно активирала велики број грађана. Ова категорија намењена је искључиво неформалним групама.

IV – ПОКРЕТАЧ/ИЦА ПРОМЕНА

Појединац/ка који је део заговарачке иницијативе

Појединци/ке чији је несебични допринос покренуо промене, људи који су непрестано ишли изнад хоризонта уобичајених очекивања, који су истрајавали, подизали стандарде и били укључени у иницијативе јавног заговарања – су у фокусу ове категорије.

Награда

Поред опсежне медијске промоције и јавног признања, одабране организације цивилног друштва и неформална група, као и иницијатива чији је награђени појединац/ка део, ће добити и робну награду у вредности од 1.000 долара.

Начин пријављивања

Све пријаве врше се путем онлајн формулара до 6. новембра 2020. године до 15 часова. Само комплетне пријаве пристигле у наведеном року и на предвиђеном обрасцу ће бити узете у разматрање.

Организације цивилног друштва се могу кандидовати односно бити номиноване у оквиру I и II категорије, али могу бити награђене искључиво у оквиру једне категорије. Исто правило важи и за покретача/ицу промена да уколико су део награђене иницијативе у I, II или III категорији, не могу бити награђени у оквиру IV категорије.

О организатору

Београдска отворена школа (БОШ) уз подршку Америчке агенције за међународни развој спроводи пројекат „Активни грађани: боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју” који има за циљ да допринесе јачању демократског друштва у Србији, утемељеног на култури учешћа грађана у политичком процесу и доследној демократској пракси. Стабилност демократских институција и владавина права су незамисливи без активног учешћа цивилног друштва и грађана у креирању јавних политика, решавању проблема, препознавању и остварењу потенцијала неопходних за напредак једне заједнице. Јавно заговарање има кључну улогу у јачању демократских процеса и демократског друштва утемељеног на култури учешћа грађана у политичком процесу.

Пројекат је трогодишња иницијатива коју спроводи БОШ, у сарадњи са Београдским фондом за политичку изузетност (BFPE) и Балканском истраживачком мрежом (BIRN) Србија. Више информација можете пронаћи на платформи javnozagovaranje.bos.rs

Више информација о конкурсу и награђеним иницијативама у 2019. године можете пронаћи ОВДЕ, а њихове приче прочитати ОВДЕ.

Више информација о пропозицијама овогодишњег конкурса потражите на javnozagovaranje.bos.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]