Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Помоћ најстаријима у Пироту стиже на бициклу

Објављено 18.09.2015.

Алекса недељно пређе и по 200 километара

Алекса недељно пређе и по 200 километара

Алекса Живковић већ две и по године, користећи двоточкаш, помаже бакама и декама старијим од 70 година да плате рачуне, доноси бакалук, лекове, заказује прегледе код лекара. Када се ускоро заврши конструкција рикше, требало би да са још једним колегом волонтером почне и да их одвози на заказане медицинске прегледе.

На идеју помагања дошао је спонтано, мало сурфујући по Интернету и упознавајући се са курирским службама. А више је превладала жеља да споји лепо и корисно, побегне од рачунара, заради за џепарац и буде физички активан. Сада овог младића у Пироту сви знају под надимком Потрчко. Помоћ коју пружа најстаријим суграђанима тако што у њихово име плаћа рачуне, доноси потрепштине из бакалнице, са пијаце, лекове из апотеке, не само што му је омогућила да постане препознатљив у граду, већ је добио и бројна признања. Између осталих и „Десет изузетних младих људи у Србији за 2015”.

У међувремену је регистровао удружење грађана „Лека” са мисијом да млади помажу старима, олакшавајући им свакодневне обавезе.

– Незванично, са радом сам почео у новембру 2012. Преко Фејсбука сам позвао пријатеље да пренесу бакама и декама да ћу завршавати услуге доставе по принципу „ко колико да”. У почетку међу њима није било заинтересованих. Више су ме ангажовали људи из канцеларија, па сам разносио сладолед и лубенице. Старији су били скептични, а неке организације су пуштале причу градом да сам лопов, присећа се почетних проблема предузимљив и вредан Пироћанац, бивши рукометаш и младић који је, иако је имао понуда да оде из Србије, остао у домовини.

Најчешће испоручује лекове, животне намирнице, плаћа рачуне комуналних услуга

Најчешће испоручује лекове, животне намирнице, плаћа рачуне комуналних услуга

Неколико месеци касније, пројектом „Млади за старе” препозната је потреба и уследила је сарадња са Црвеним крстом и општином Пирот. Достава за најстарије је постала бесплатна. У првој години Алекса је завео око 120 достава за петоро седокосих суграђана. Осим њега, још двоје волонтера је обављало све оно што баке и деке нису могли сами. Већ наредне године број услуга је порастао на 313, број корисника на деветоро.

Тренутно се Алекса озбиљно припрема за нову фазу пројекта. Са још тројицом познаника – машинским инжењером, електроинжењером и енергетичарем – ради на конструкцији рикше.

– Њу би морало да вози двоје волонтера и користила би се да се корисници програма возе на специјалистичке прегледе у болницу. Градимо је захваљујући награди и донацији из програма „Social Impact Award” и надамо се да ће бити готова и тестирана пре него што удари мраз, појашњава Алекса.

То је уједно нова димензија постојеће услуге, у складу је са принципима очувања животне средине, а допринеће и повећању капацитета Хитне помоћи.

План је да све буде реализовано на пролеће 2016. а нада се и да неће постојати само једна рикша.

За сада на бициклу Пиротом извоза и до 200 километара недељно. Најстарији корисник има 89 година. Једна бака је презадовољна Алексиним ангажманом и каже да јој је једино жао што нема неког ко би јој помогао и код куће.

У импровизованом „гепеку” на бициклу или у ранцу на леђима старијим суграђанима најчешће односи хлеб, млеко, јаја, воће и поврће, лекове или веш из перионице. Није му тешко да обиђе неколико продавница како би за што мање пара купио корисницима што више намирница.

Ускоро би требало да почне са радом и рикша коју ће возити Алекса и још један волонтер

Ускоро би требало да почне са радом и рикша коју ће возити Алекса и још један волонтер

За овај пројекат Алекса је до сада добио признања: Млади херој Фондације “Егзит”, “Оригинална идеја у омладинском предузетништву”, “Локални херој” и заштитно лице Кока-Колине кампање “Шири доброту”, Подвиг године 2014. по избору радија “Плус”…

Све то, међутим, није било довољно за неке суграђане који су му се подсмевали или су га неправедно оптуживали.

– Од најближих сам научио да очекивања сведем до нуле, како не бих из искуства изашао разочаран, а и довољно сам одрастао да сам себи стварам срећу. Ипак, многи умеју да цене и многи то препознају, тако да се добро добрим вратило, а и враћа се – лекције о стрпљењу су ме научиле да награда долази нешто касније, искрен је овај младић.

Иако му овај пројекат одузима много времена, додаје да не жали што сада окреће педале не само за своју душу, већ и за добробит других. Са нескривеним поносом додаје да његов рекорд у спусту са оближњег брда за протекле три године још ниједан бициклиста није оборио.

Према последњем попису, из 2011. године, Пирот је имао нешто више од 38.000 становника, од којих је сваки трећи старији од 65 година.

Фото: лична архива

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]