Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Помоћ UNICEF-а и UNHCR-а за образовање деце миграната у Србији

Објављено 04.09.2017.

obrazovanje_dece_izbeglicaМинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, директор Канцеларије UNICEF-а у Србији Мишел Сен Ло и шеф Представништва UNHCR-а у Србији Ханс Фридрих Шодер 4. септембра су посетили ОШ „Јован Ристић“ у Борчи, у којој ће ове године наставу похађати и деца мигранти.

У саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наводи се да су том приликом свим ученицима те школе, међу којима су и деца мигранти и деца из социјално угрожених породица, уручени школски ранчеви са дидактичким материјалом.

Ђорђевић је истакао да је ресорно министарство раније најавило низ нових пројеката и платформи који имају за циљ подршку рањивим категоријама миграната, а нарочито деци.

Министар је истакао да сва деца у Србији морају имати исти третман, без обзира на верску, националну припадност и социјални статус, и додао да је несметано образовање сваког детета једно од основних људских права.

Такође, он је подвукао и да ресорно министарство константно ради на унапређењу ситуације у области подршке осетљивим групама деце, као што су деца без родитељског старања, деца у заводима за васпитање и деца мигранти.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Весна Недељковић подсетила је на то да је ресорно министарство прошле године учествовало у пројекту „Подршка ученицима избеглицама/мигрантима на територији Републике Србије“, који је реализован заједно са UNICEF-ом и другим партнерима.

Недељковић је навела да је, према том пројекту, 200 ученика избеглица похађало наше школе, као и да је министар прописао Стручно упутство за укључивање ученика избеглица/тражилаца азила у систем образовања и васпитања.

Она је објаснила да је тим документом омогућено да системски припремимо улазак све деце избеглица, њих 645, у систем основног образовања и васпитања, које је законом прописано као обавезно и бесплатно.

Ученици ће похађати школе на територији 17 општина, где се налазе колективни центри у свим деловима Србије, а наставници су у школама где су распоређени већ похађали обуку за примену Стручног упутства, навела је Недељковић.

Сен Ло је истакао да овај тренутак представља праву прилику да заштитимо право на образовање деце избеглица и миграната, и указао на то да је за њих образовање од суштинског значаја, јер им пружа стабилност и осећај нормалности.

Он је подвукао да је образовање једна од ретких ствари које они могу да понесу са собом у своје будуће животе.

Према његовим речима, UNICEF блиско сарађује са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Комесаријатом за избеглице и миграције, како би се осигурало да ове године најмање 700 деце може да иде у школе на локацијама у којима постоје прихватни центри.

Обезбеђујемо подизање капацитета у школама – за више од 500 чланова школских тимова из приближно 90 школа из 17 локалних самоуправа, као и ранчеве и школски прибор за избегличку и мигрантску децу школског узраста, додао је он.

Шодер је истакао да је UNHCR задовољан због тога што деца избеглица и миграната крећу у школу заједно са њиховим вршњацима из Србије, и додао да је ово узбудљив дан за све нас, а посебно за децу која су прешла дуг, тежак пут из својих домовина.

Уверен сам у то да ће они стећи пуно нових другова и да ће вредно учити. UNHCR ће наставити да пружа подршку Влади Србије у свим њеним успешним напорима да поступа хумано према избеглицама, а од чега ће корист имати и локалне заједнице, поручио је он.

Основна школа „Јован Ристић“ већ је учествовала у многим пројектима, али је кроз пројекат „Подршка ученицима избеглицама/мигрантима на територији Републике Србије“ у току прошле школске године образовала седам дечака узраста од 13 до 15 година из Авганистана, а од марта 2017. године 13 ученика од 7 до 17 година.

Такође, ова образовна установа ове школске године уписује 12 ученика и ученица из Авганистана, који ће похађати наставу од 4. до 8. разреда.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]