Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Портал о профилима који недостају на тржишту рада ЕУ

Објављено 17.12.2012.

privredaЕвропска комисија покренула је пре неколико дана “EU Skills Panorama”, портал  о знањима и вештинама које ће у следећих неколико година недостајати на тржишту рада Уније. Сајт садржи актуелне информације о  стању на тржишту рада у чланицама, али и десетогодишње прогнозе за професије које захтевају најнижи, средњи и највиши ниво обазовања. Очекује се да ће се у наредном периоду наставити тренд повећане тражње за лекарима, сестрама и неговатељицама, ИТ стручњацима и инжењерима.

Тренутно, у ЕУ има око два милиона слободних радних места упркос високом нивоу незапослености. Портал садржи детаљни преглед слободних радних места по секторима, професијама и земљама. Сајт  ће се редовно ажурирати најновијим подацима.

Према прогнозама овог портала, број радних места која захтевају нижи ниво образовања смањиће се до 2020. за 20%. Број ових радних места падаће у већини чланица, са изузетком Летоније, Данске, Литваније и Шведске.

Са друге стране, број радних места која захтевају високо образовање порашће за 20% у ЕУ, уз раст у свим земљама са изузетком Литваније.

Андрула Василу, (Androulla Vassiliou) европска комесарка задужена за образовање, културу, вишејезичност и омладину оценила је да су напређене вештине и квалификације решење за јачање продуктивности и конкурентности у Европи.

“EU Skills Panorama даје приступ најсвежијим изворима информација у земљама ЕУ. Такође ће нам помоћи да ускладимо образовање и систем обуке са  трендовима на тржишту рада и да осигурамо да људи стекну она знања и вештине за којима ће владати појачана потражња”, навела је комесарка.

Ласло Андор (Laszlo Andor), европски комесар за запошљавање, социјална питања и инклузију рекао је да је сајт прва алатка која уз један клик води до релевантне информације о траженим вештинама у појединим земљама.

Сајт показује су финансије и продаја сектори са највећим бројем слободних радних места у ЕУ. Уз заступнике продаје и рачуновође, други профили који мањкају су биолози, доктори, медицинске сестре, стручњаци за информационо-телекомуникационе технологије и инжењери.

Подаци показују да највећа неусклађеност између понуде и захтева тржишта рада постоји у Литванији, Бугарској, Белгији, Мађарској и Ирској, док је у Португалији, Данској и Холандији ситуација много боља.

На порталу се истиче да су неки скорашњи обрасци у запошљавању показали да су повећани стандарди послодаваца у погледу степена образовања радника као и вештина за све групе занимања него што је то  било пре кризе.

Међутим, већина људи је у кризи посао налазила у услугама које захтевају нижи и средњи ниво вештина, као што су продавци, келнери, неговатељи исл.

Тешкоће у запошљавању у појединим областима постоје у свим земљама у зависности од ситуиације на тржишту рада.

Боља усаглашеност између понуде и тражње на тржишту рада је један од главних стратешких циљева које је Комисија поставила у Пакету о запошљавању из Априла 2012.

Сајт је део недавно објављене стратегије Комисије “Поновно промишљање о образовању” која охрабрује чланице да предузму хитне акције како би омогућиле да млади људи развију вештине које су потребне тржишту рада.

Досад је било тешко наћи и упоредити информације о тржиштима рада чланица због чега је Комисија одлучила да  направи “EU Skills Panorama” као начин да на једном месту да преглед потребних знања и вештина на појединим тржиштима.

Прва верзија сајта немењена је политичарима, истраживачима и службама за запошљавање. Информације са сајта омогућавају анализу политика у области образовања и обука, као и ефекат мера чији је циљ смањивање неусклађености понуде и тражње на тржишту.

Међутим, план је да се сајт додатно развија како би могао да задовољи и потребе људи који траже посао, радника и студената који би на основу понуђених информација и анализа могли да одлучују о даљем развоју своје каријере.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]