Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Потписана Платформа за праћење спровођења реформи

Објављено 13.09.2017.

program_evropskih_reformiМинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар финансија Душан Вујовић и менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Иван Секуловић, заједно са представницима цивилног друштва окупљеним у Националном конвенту о Европској унији, 12. септембра су потписали Платформу за праћење спровођења Програма економских реформи 2018-2020. (ERP) и Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (ESRP). На овај начин, успостављен је модел сарадње државних институција и цивилног сектора у изради и праћењу спровођења ових стратешких докумената.

Након потписивања Платформе министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар финансија Душан Вујовић и шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици учествовали су на уводном састанку за израду Програма економских реформи (ERP) 2018-2020. године. Овај састанак представља формални почетак четвртог циклуса израде документа ERP 2018-2020., на основу Смерница за израду које су представљене у мају ове године у Бриселу од стране Европске комисије, и Препорука ЕКОФИН Савета из маја ове године.

На уводном састанку представљен је нови циклус израде ERP-а са садржајем, динамиком и роковима, приказане су новине у смерницама Европске комисије за његову израду, као и искуства у сарадњи са OECD-ом и напретку сарадње са цивилним друштвом.

Министри Ђорђевић и Вујовић су, заједно са представницима цивилног друштва окупљеним у Националном конвенту о Европској унији, потписали Платформу за праћење спровођења Програма економских реформи 2018-2020. и Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике. На овај начин, настављен је устаљени модел сарадње државних институција и цивилног сектора у изради овог стратешког документа. Укључивањем организација цивилног друштва у процес припреме и примене стратешких докумената, повећава се друштвени консенсус приликом дефинисања јавних политика и подиже ниво разумевања јавности о ефектима које одређене политике производе, чиме се олакшава њихово спровођење.

Састанку су присуствовали и представници Народне банке Србије, Републичког секретаријата за јавне политике, представници ресорних министарстава Владе Србије, организације цивилног друштва окупљене у Националном конвенту о Европској унији, делегације Европске уније у Београду и OECD-а.

Подсећања ради, ERP је документ који Република Србија, као држава кандидат за пријем у чланство ЕУ, израђује на годишњем нивоу и садржи средњорочни оквир макроекономске и фискалне политике, као и конкретне приоритетне структурне реформе. У складу са смерницама Европске комисије, структурне реформе у оквиру претходног ERP-а 2017-2019., организоване су у девет кључних области: управљање јавним финансијама, тржиште енергије, транспорта и телекомуникација, секторски развој, пословни амбијент и смањење сиве економије, истраживање и иновације, подстицање спољне трговине и инвестиције, образовање и вештине, запосленост и тржиште рада, социјално укључивање, смањење сиромаштва и једнаке могућности.

Више информација потражите на www.minrzs.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]