Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Почела пилот фаза вредновања рада судија

Објављено 02.09.2014.

Miroljub TomićПилот фаза примене Правилника о вредновању рада судија и председника судова почела је 1. септембра у 20 судова у Србији. У Високом савету судства (ВСС), који ће надзирати вредновање судија, истичу да ће правилник судски систем учинти ефикаснијим, док европски стручњаци и струковна удружења упозоравају да правилник своди судије на “раднике на брзој траци”, због чега ће трпети правосуђе, а на крају и грађани. Европска комисија је у извештају из јула изразила забринутост у погледу индикатора квалитета и предложила коришћење више показатеља за вредновање квалитета и квантитета рада судија. Вредновање судија значајно је за поглавље 23 у преговорима о уласку Србије у Европску унију. Поглавље 23 односи се на правосуђе и основна права.

“Не очекујем проблем у примени правилника. Његова основна сврха је побољшање ефикасности судског система, очување стручности судија и председника судова и њихово подстицање да пруже најбоље резултате, што доприноси јачању поверења грађана и напредовању у каријери”, рекао је за агенцију Бета заменик председника ВСС Мирољуб Томић.

Правилник предвиђа два критеријума за вредновање рада судија, мерило квалитета и квантитета. Када се буде оцењивао квалитет рада судија, узимаће се у обзир проценат укинутих пресуда и време које је потребно да се донесе одлука.

“Уколико се судији укине много одлука, то говори да његов рад није квалитетан и да се ту јављају одређени проблеми, исто тако сви смо свесни разлике када се једна пресуда донесе за две недеље или у року од годину”, навео је Томић.

За други критеријум, мерило квантитета, узимаће се у обзир месечна норма, односно колико је предмета судија решио, а колико је предмета још у раду.

Судија на крају вредновања, може да буде оцењен “изузетно успешан”, “успешан” и “не задовољава”.

“Верујем да ће овај правилник да се покаже у пракси као делотовран из разлога што су одредбе доступне свим судијама и зато што ће њихов рад вредновати судије, и то судије са више инстанце мерилима која су транспарентна и објективна. На крају крајева, уколико не буде задовољан поступком или оценом, има право жалбе комисији коју чине три судије Врховног касационог суда”, оценио је Томић.

Председница Друштва судија Драгана Бољевић рекла је за агенцију Бета да је правилник срце правосудног система од кога ће зависити како судије раде и какву правду добијају грађани.

“Ми јесмо за то да се судија вреднује, али овај правилник, нажалост, далеко је од доброг. Он, практично, своди судије на раднике на траци, јер вреднује брзину и количину рада, као да судије производе ексере, а не да решавају правне проблеме”, оценила је Драгана Бољевић.

Према њеним речима, применом правилника трпеће грађани и читав судски систем, јер се критеријум квалитета свео на мерење кванитета, док је критеријум кванитета задржао старомодан модел месечне норме који подстиче судије да решавају лакше предмете.

“Такав систем норми је показао једну негативну особину да судије у жељи да остваре норму, решавају предмете који су по својој природи нови и лаки, јер за теже предмете треба више времена, а то се овим правилником не уважава”, указала је Драгана Бољевић.

Заменик председника ВСС Мирољуб Томић је појаснио је да постоје различите норме за судије који раде у основним, вишим и апелационим судовима и нагласио да је смисао правилника, поред осталог, да се све судије доводу у исту ситацију и исти полажај.

“Стоји чињеница да су поједине судије различито оптерећене, али управо зато се уводи норма, број предмета треба да буде исти и за судију у Београду и у неком другом месту”, одговорио је Томић.

Сумњу да ће судије бити вредноване на прави начин, Драгана Бољевић је изразила и због самог састава Високог савета судства, чије су судије спроводиле реизбор 2009. године.

“Читав галаматијас са вредновањем неће бити на добар начин урађен и то не изненађује јер су га донеле оне судије које су спроводиле реизбор, које су тада угрозиле сваки принцип владавине права, што је целокупна стручна јавност уочила, а Уставни суд поништио њихове одлуке”, истакла је Драгана Бољевић.

Правилник о вредновању рада судија, слат је више пута Европској комисији (ЕК), која је поздравила вредновање судија, али у њиховом извештају из јула ове године изражава се “забринутост у погледу индикатора квалитата”.

“Бројевима и подацима се мора управљати веома пажљиво, они су корисни ако се посматрају као показатељи, али не као одлучујући. Зато је став ЕК да такав приступ потцењује правне и судске аспекте квалитета и није погодан за једнак третман и правичну накаду”, стоји у извештају.

Комисија је предложили влади да користи више индикатора за вредновање квалитета и квантитета, тражила је да се направи разлика између тежих и лакших предмета, као и да се узме у обзир низ других фактора, међу којима су и услови рада судија.

ЕК је предложила Србији да се консултује са Већем европских судија Савета Европе, телом које формулише европске стандарде за правосуђе и понудила сву неопходну експертску помоћ.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]