Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представа „Дар“ и трибина о аутизму у Академији 28

Објављено 06.11.2018.

Predstava DARПозоришна трупа „УРА“ одиграће представу „Дар” Милене Ђорђевић 13. новембра у 17 часова у Академији 28 (Немањина 28) у Београду. Након представе биће организована трибина посвећена социјалном укључивању деце са тешкоћама из спектра аутизма, уз учешће стручњака, родитеља и глумачке екипе представе.

Комад „Дар” приказује дечака Косту и његову породицу од његовог рођења до пубертета. То је прича о љубави, различитостима и прихватању себе и других. Коста је посебан и другачији. Он има дар. Научиће своју породицу да поново воли, окупиће их и вратити правим вредностима, а публику подсетити на смисао људског постојања на свету. Представа на несвакидашњи, духовит и дирљив начин подсећа гледаоце да у животу треба успорити и посветити пажњу онима до којих нам је стало, а да је тренутак оно што живот чини лепшим и да га не смемо пропуштати.

Представа „Дар” је друга у низу у извођењу и продукцији позоришне трупе УРА. Милена Ђорђевић, глумица Народног позоришта, идејни је творац пројекта „Дар“ који се бави аутизмом, инклузијом, а на неки начин и осталим видовима посебности и инвалидитета. Милош Ђорђевић, глумац у сталном ангажману Народног позоришта у Београду, своју прву професионалну режију је потписао управо у овој представи, а за њу је награђен и признањем „Мирослав Беловић” за најбољу режију.

У представи „Дар” играју: Стојан Ђорђевић, Милена Ђорђевић, Милан Ковачевић, Боба Латиновић, Маја Ранђић, Зорана Бећић и Јелена Ћурувија. Комад је режирао Милош Ђорђевић, костиме је осмислила Вања Поповић, дизајн тона потписује Јован Чета, а графички дизајнер је Андреа Сунтурлић.

Представа „Дар” је до сада гостовала у Крагујевцу, Шапцу, Лесковцу, Пироту, Нишу, Јагодини, и на позоришним фестивалима у Аранђеловцу и Сарајеву, а позоришна трупа УРА је од 23. до 26. новембра 2017. године боравила и на турнеји у Црној Гори.

Иначе, комад „Дар” је премијерно изведен 10. децембра  2014. године, чиме је обележен Међународни дан људских права. Гледаоци су након премијере имали прилику да се у оквиру трибине информишу о поремећајима из спектра аутизма из перспективе стручњака, родитеља и учитеља. Поред аутора и глумаца, на трибини су учествовале и Снежана Бабовић Димитријевић, дефектолошкиња, Наталија Лазић, родитељ, и Наташа Васић, учитељица.

Представа „Дар” представља прву фазу ширег пројекта којим су обухваћене четири фазе:

  • позоришна представа о животу породице која има дете у стању аутизма;
  • трибина која се одржава након одигране представе и коју воде стручњаци (лекари који се баве овом области, учитељи који су завршили обуку за рад са децом са сметњама у развоју, чланови Удружења родитеља деце с аутизмом), уз учешће глумачке екипе представе;
  • семинари за обуку наставника и свих заинтересованих за рад са децом са сметњама у развоју, са циљем социјалног укључивања и умрежавања свих институција које се баве овим проблемом;
  • ауторски нискобуџетни играни филм по прилагођеном тексту представе, који би наставио свој независни живот и путем фестивала и других видова приказивања упознавао ширу јавност са овом темом.

Пројекат се реализује са циљем демаргинализације како особа у стању аутизма, тако и особа са другим сметњама у развоју и особа с инвалидитетом уопште, али и демаргинализација њихових породица; едукација и информисање публике кроз драмску и филмску форму и подизање свести јавности о овом специфичном проблему; као и инклузија свих у заједнички живот.

Више о представи „Дар” сазнајте на сајту „Портал о инвалидности” и у снимку емисије „Све боје живота” (РТС, 13.6.2016.). Снимак дела једне од трибина које се реализују након представе можете погледати на Фејсбук страници трупе „УРА”.

Посетите Блог о социјалном укључивању и прочитајте текст „Прича о љубави и прихватању” – интервју који је са ауторком представе Миленом Ђорђевић водила блогерка Ирина Дукић.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]