Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представници НКЕУ коментарисали Прелиминарну листу приоритетних структурних реформи за ЕРП 2018-2020.

Објављено 20.11.2017.

eukonventЈедна од важних препорука Европске комисије за процес израде Програма економских реформи (ERP) и Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (ESRP)  је веће укључивање цивилног друштва како у фази израде докумената, тако и у фази праћења спровођења реформи економске и социјалне политике – закључак је са састанка представника Националног конвента о Европској унији са представницама Министарства финансија, Републичког секретаријата за јавне политике и представницима организација цивилног друштва, одржаног 17. новембра. Тема састанка била је Прелиминарна листа приоритетних структурних реформи које ће се наћи у новом Програму економских реформи 2018-2020, чија је израда у току.

Јасна Атанасијевић, в. д. директора Републичког секретаријата за јавне политике, објаснила је присутнима који су то критеријуми Европске комисије који се узимају у обзир приликом одабира приоритетних структурних реформи. Да би се нека реформа нашла на тој листи потребно је да задовољи критеријум изводљивости, актуелности проблема који се њом решава, као и критеријум постојања финансијских средства у државном буџету, која се могу употребити у сврху спровођења реформе. Поред критеријума Европске уније, потребно је да се реформа већ налази у  некој од стратегија или неком другом стратешком документу. Такође, Јасна је нагласила да је за спровођење структурних реформи најчешће потребно више од годину дана, што је разлог понављања великог броја структурних реформи из ERP-а 2017-2019. Управо због природе структурних реформи и трајања читавог процеса се за ЕРП каже да је то преносни („rolling“)процес.

Координаторка Националног конвента о Европској унији, Наташа Драгојловић, истакла је да је за цивилно друштво важно питање методологије одабира нових структурних реформи. Такође, Наташа је препоручила да се поред експертских анализа, које опредељују мере јавних политика у оквиру приоритетних структурних реформи, уведе и пракса чешћих консултација са Привредном комором Србије и организацијама цивилног друштва.

Наташа Вучковић, координаторка Радне групе НКЕУ за преговарачка поглавља 2 и 19, изнела је примедбу организација цивилног друштва, које су чланови поменуте Радне групе, на редослед приоритетних структурних реформи. Наиме, Радна група НКЕУ за поглавља 2 и 19 стекла је утисак да су теме социјалне политике и запошљавања најмање важне с обзиром на то да су се нашле на последњем месту.

Јасна Атанасијевић нагласила је значај укључивања грађана и представника привреде у процес доношења стратешких докумената Републике Србије јер управо из њих и произилазе приоритетне структурне реформе. Она је истакла да се процес не завршава формулисањем листе приоритетних структурних реформи, већ да је најважнија фаза спровођење реформи, како на централном нивоу, тако и на локалном, због чега су организације цивилног друштва незаобилазан партнер Влади Републике Србије.

Извор: eukonvent.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]