Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљена Анализа услуга заштите и подршке жртвама трговине људима у Србији

Објављено 03.08.2021.

Predstavljena Analiza usluga zaštite i podrške žrtvama trgovine ljudima u SrbijiАСТРА је 14. јула широј експертској јавности представила своје ново издање Анализа услуга заштите и подршке жртвама трговине људима у Србији, и из ње простеклу Брошуру о услугама за особе у ризику и жртве трговине људима. Уводну реч на представљању имале/и су: Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Марија Анђелковић, директорка АСТРA-e, и Митар Ђурашковић, национални координатор за борбу против трговине људима.

Уводничари су подсетили присутне на значај међусекторске сарадње, као и на резултате досадашње сарадње, како у деловању поводом појединачних случајева тако и на примеру заједничког успостављања системских решења, као што су дефинисање и примена стандардних оперативних процедура или успостављење института националног известиоца за трговину људима. Актуелна министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да је ова Анализа такође доказ ове успешне сарадње.

Након уводне речи о генези овог издања, процесу сакупљања података и главним налазима говорила је Јасмина Крунић, координаторка за јавне политике и развој НВО АСТРА. Презентација је била организована према областима/секторима којима припадају службе подршке и заштите жртава трговине људима, из два дела: (а) услуге специјализованих институција и организација и (б) услуге других пружалаца социјалне заштите (тј. оних који нису специјализовани за пружање услуга жртвама трговине људима), права и услуге из области здравствене заштите и осигурања, права и услуге из области запошљавања и рада, права и активности у области образовања, права и услуге заштите и подршке у спровођењу закона, и права и услуге заштите и подршке у правосудном систему.

Анализа и брошура (заснована на анализи) дају преглед резултата истраживања у којем је учествовало више од 300 институција и организација из владиног и невладиног сектора и представљају први такав свеобухватан преглед услуга у Србији. АСТРА већ годинама уназад указује на потребу бољег информисања (потенцијалних) жртава трговине људима о правима и услугама које им се нуде. Прилика за израду детаљног прегледа услуга које у овом моменту стоје на располагању особама које су преживеле трговину људима у Републици Србији указала се у оквиру пројекта „Унапређење простора и могућности за борбу против трговине људима”, подржаног од стране Европске уније. Поред ЕУ, Министарство за људска и мањинска права и социјални дијалог такође је подржало ову акцију, кроз споразум са бившом Канцеларијом за сарадњу са цивилним друштвом. Иако је ова анализа реализована с намером да буде најпре информативна алатка потенцијалним и идентификованим жртвама трговине људима, током израде се испоставило да њени обим, садржина и препоруке могу унапредити рад свих служби за пружање услуга и помоћи (потенцијалним) жртвама трговине и сродних кривичних дела.

Преузмите документа:

Анализа ће бити доступна на српском језику у електронском и штампаном издању. Брошура за особе у ризику и жртве трговине људима биће доступна на српском, ромском и албанском језику, у електронском и штампаном издању.

Извор: www.astra.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]