Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљена Година предузетништва

Објављено 03.03.2016.

Predstavljena Godina preduzetništvaМинистар привреде Жељко Сертић поручио је да Влада Србије дубоко верује да економија земље мора да се развија тако да у њеном фокусу буду предузетници.

„Управо зато је за подршку предузетништву Влада Србије одвојила 16,06 милијарди динара, од чега су 4,4 милијарде бесповратна средства“, изјавио је министар Сертић на званичном представљању “Године предузетништва” у Привредној комори Србије.

Он је додао да ће 11,38 милијарди динара бити опредељено за кредите и гаранције.

“Година предузетништва” ће се, како је објаснио, заснивати на три главна стуба – унапређење пословног окружења, директна подршка предузетницима и развој предузетничког духа.

“Сва три стуба су јако битна како би ова година и била успешна”, рекао је Сертић додајући да влада дубоко верује да будућност земље директно зависи од тога какви ће бити економија, образовање, какве вредности ћемо развијати и како ћемо младе васпитавати.

Сертић је указао да 99 одсто свих предузећа у ЕУ спада у сектор малих и средњих предузећа, и да генеришу 85 одсто свих новоотворених радних места.

“Готово да не постоји бренд који некад у прошлости није кренуо од предузетништва и иницијативе, од Кока Коле, Мекдоналдса, али и домаће фирме попут Нектара, Марба…”, казао је је министар.

“Данас крећемо са 33 програма помоћи, који унутар себе садрже различите видове финансијских и нефинансијских активности”, рекао је Сертић и указао да је све детаљно објашњено на новом порталу www.godinapreduzetnistva.rs.

Предузетништво је слобода, али и одговорност, рекао је Сертић и навео да верује да Србија у будућности може да буде земља предузетништва.

“Треба да амбијент буде бољи и квалитетнији, а оно што је важно јесте да тај процес наставимо и да унапредимо. У овој години ће као вид подршке предузетништва бити измењено око 40 закона, као и стратегије и правилници. Мора да се ради другачије. Свет у којем радите један посао за цео живот и имате тек повремене кризе, више не постоји. Сада, међутим, постоји потреба да се у први план ставе лична иницијатива и напор, те спремност да се преузме ризик.“, објаснио је министар привреде.

Председник ПКС Марко Чадеж је казао да је ово прва влада која је предузетништво ставила у први план своје економске политике и изразио уверење да Србија може бити земља предузетника, указујући на значај предузетништва за економију.

Према његовим речима, они који праве друштвене промене, често су обични људи обичног образовања и порекла, који се труде, и ако не успеју у првом или другом покушају.

За таквима држава мора, како је казао, да трага, да би помогла да издрже, да добију кредит.

Чадеж је нагласио да Србија може бити земља предузетништва, указујући да је су мали и средњи предузетници битни за српску привреду.

Представљању “Године предузетништва” у ПКС присуствовао је велики број амбасадора у Србији, међу којима су били амбасадор Немачке Аксел Дитман, Италије Ђузепе Манцо, Француске Кристин Моро, али и представници струковних удружења.

Такође представљању су присуствовали чланови Владе којима је ресор повезан са економијом, потпредседница Зорана Михајловић, министарка пољопривреде Снежана Богосављевић-Бошковић, министар енергетике Александар Антић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Извор: www.godinapreduzetnistva.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]