Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљена студија „Утицај епидемије COVID-19 на положај и права радница и радника у Србији”

Објављено 07.10.2020.

Uticaj epidemije COVID-19 na položaj i prava radnica i radnika u Srbiji - naslovna stranaТим Уједињених нација за људска права, уз подршку Канцеларије Високе комесарке УН за људска права (OHCHR), и Фондација „Центар за демократију” (ФЦД) организовали су 30. септембра 2020. године представљање студије „Утицај епидемије COVID-19 на положај и права радница и радника у Србији, уз посебан осврт на раднике и раднице на првој линији и у неформалној економији и вишеструко погођене категорије”. Презентација је одржана у онлајн формату.

На презентацији су говорили: Франсоаз Жакоб, стална координаторка Уједињених нација у Србији, Милан М. Марковић, шеф Тима Уједињених нација за људска права, Наташа Вучковић, директорка Фондације „Центар за демократију”, и Марио Рељановић, Иван Секуловић и Сарита Брадаш, аутори публикације.

Стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб истакла је да је за УН приоритет да сарађује са организацијама цивилног друштва којима су у фокусу најрањивије групе, те да је ова студија ушла у дубоку анализу која је често невидљива испод великих бројева, а тиче се радника/ца највише погођених кризом која је у току.

Милан М. Марковић, шеф тима УН за људска права, сматра да је важно што ова студија прати систем људских права и ставља радника/цу у центар посматрања, док темељно анализира сваки повучени потез и утицај на најрањивије међу радницима/цама. Овакав приступ доприноси да они који највише бивају запостављени буду у фокусу опоравка од COVID-19 и даљих мера унапређивања оквира у којем живимо.

Наташа Вучковић, извршна директорка ФЦД, захвалила се Тиму УН за људска права и Канцеларији високе комесарке за људска права (OHCHR) на подршци. За Фондацију „Центар за демократију” је веома важна сарадња са агенцијама УН јер су данас сви локални проблеми и глобални, и једини начин да решавамо проблеме изазване угрожавањем људских права је сарадња коју под својим окриљем пружа мрежа УН.

О утицају на права радника/ца дискутовали су и: Јован Протић, национални координатор Међународне организације рада у Србији, Александра Милетић, пројектна координаторка UN Women у Србији, а разговор је модерирала Александра Петровић, програмска сарадница Тима Уједињених нација за људска права.

Студија „Утицај епидемије COVID-19 на положај и права радница и радника у Србији” анализира утицај епидемије изазване коронавирусом и увођења ванредног стања на положај и права радница и радника у Републици Србији, уз посебан осврт на запослене на првој линији и у неформалној економији, као и вишеструко погођене категорије радника и радница као што су лица која се баве сакупљањем секундарних сировина, особе са инвалидитетом, жене, млади. Такође, студија користи податке из истраживања о COVID-19 и раду у неформалној економији које је спровео Ipsos Strategic Marketing у сарадњи са Тимом Уједињених нација за људска права. На основу спроведене анализе аутори констатују ризике и опасности по људска права везана за рад, те предлажу ургентне, краткорочне и средњорочне мере које је неопходно реализовати како би се отклониле нејасноће и неправилности у правном систему и обезбедили услови за унапређење одговора државе на будуће ризике, унапредили безбедност и здравље на раду и отклониле последице дуготрајног занемаривања права најугроженијих категорија радника и радница, у складу са правом људских права.

Кликните да преузмете студију „Утицај епидемије COVID-19 на положај и права радница и радника у Србији, уз посебан осврт на раднике и раднице на првој линији и у неформалној економији и вишеструко погођене категорије” (.pdf).

Извор: rc.gradjanske.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]