Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљена “Школа будућности 2” – Водич кроз примену информационих технологија у образовању

Објављено 11.06.2013.

Škola budućnostiКонференција о најважнијим аспектима примене информационих и комуникационих технологија у настави и школским процесима под називом  “Школа будућности 2”, одржана је 31. маја 2013. године у свечаној сали београдског хотела “Фалкенштајнер”. Ова конференција првенствено  је намењена директорима школа у Републици Србији који су током дана били у прилици да сазнају велики број корисних информација и савета за решавање проблема у процесу модернизације школа кроз примену информационо-комуникационих технологија.

“Морамо водити рачуна да примена ИКТ-а у школи и настави буде усмерена на ученика. Ми покушавамо да анимирамо све оне који су у образовном систему да прихвате да морамо непрекидно учити и постићи то да у школама имамо две категорије оних који уче – ученике који уче, али и наставнике који уче. “ – изјавио је Зоран Костић, помоћник Министра просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, додавши да је сарадња коју министарство има са Мицрософтом права прилика да се тим путем и крене.

Током конференције представљена је и књига “Школа будућности 2″, коју су заједнички објавили Министарство просвете, науке, и технолошког развоја Републике Србије и канцеларија Microsoft-а у Београду. Прво поглавље намењено је управо директорима школа, друго наставницима у основним и средњим школама, а треће особама које администрирају школску рачунарску мреже. Ова књига је бесплатно доступна свим школама у Србији.

На тему употребе информационо-комуникационих технологија у школама, одржана је и панел дискусија у којој су учешће узели директори наших школа и представници образовног сектора Румуније. Они су у занимљивој размени идеја и искустава говорили о примерима добре праксе али и проблемима на које су наилазили у свом раду.

“Ако посматрамо децу ван школе и видимо колико користе смарт телефоне и друге уређаје, схватамо да они имају велику склоност ка коришћењу модерних технологија. Данас се често говори о томе да је школе ученицима тешка. Ја не мислим да је тешка, већ неописиво досадна, а ми смо ти који морамо пронаћи системско решење да им помоћу модерних технологија градиво учинимо доступним кроз канале које они најрадије користе.” – рекла је проф. Десанка Радуновић, председница Националног просветног савета.

Један од главних циљева конференције био је да мотивише директоре школа у Србији да устрају у  процесу информатизације као једног од кључних сегмената у унапређењу нашег образовног система. Компанија Microsoft, кроз свој програм “Microsoft Партнер у учењу” пружа подршку српском образовном систему већ пуних девет година.

“Када је образовање у питању, мото наше компаније гласи ‘Учење на сваком месту, у било које време, за свакога’. Управо такав приступ нам омогућује употреба модерних технологија  у образовању. За последњих девет година, кроз наш програм је прошло више од 11.000 наставника, док је на порталу ‘Креативна школа’ регистрован сваки пети наставник у Србији. Овај портал омогућује наставницима да пронађу инспирацију у примерима добре праксе својих колега, поделе своје идеје и размишљања али и раде на личном усавршавању. “ – истакао је Југослав Пирић, генерални директор Microsoft-a у Србији.

На крају догађаја одржана је демонстрација како рачунар у рукама наставника може да унапреди процес наставе и како Microsoft-ова Office 365 платформа у рачунарском облаку, која је бесплатна за школе, помаже у школским процесима.

Извор: Microsoft

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]