Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљене активности „Славимо разноликост” које спајају локално становништво, избеглице и мигранте/киње

Објављено 12.07.2019.

Predstavljanje aktivnosti "Slavimo raznolikost"Локалне заједнице у којима се налазе прихватни центри за мигранте/киње, као и сами корисници/е прихватних центара, суочавају се често са многим изазовима. Зато Фондација „Ана и Владе Дивац” у сарадњи са Oxfam-ом реализује активности под слоганом „Славимо разноликост” у Обреновцу и Шиду.

У прихватном центру Обреновац тренутно борави око 640 миграната/киња, док у Шиду борави 115 миграната/киња – углавном породица и малолетне деце, од којих 25 деце школског узраста успешно похађа школе у Шиду заједно са локалном децом. У прихватним центрима код Шида, Принциповац и Адашевци, борави још 639 миграната/киња. У Србији је тренутно у свим прихватним и центрима за азил смештено око 3.100 миграната и мигранткиња од којих већина чека да оде даље, углавном у земље Западне Европе.

Уз дружење и разговор са мигрантима/кињама и избеглицама, становницима/ама Обреновца, представницима/ама надлежних институција и организација у Обреновцу су представљене ове активности које се реализују у облику спортских догађаја, еко акција и медијских догађаја, пре свега – живих књига.

Представници/е медија и грађани/ке Обреновца и околине имали су прилику да први пут присуствују и догађају под називом „Живе књиге” – концепту који подразумева људе као књиге које имају своје наслове. У овом, првом у низу догађаја „Живе књиге”, корисници/е Прихватног центра у Обреновцу чинили су својеврсну живу библиотеку, а посетиоци/тељке и новинари/ке су их „читали” кроз формалан/неформалан разговор и дискусију уз асистенцију преводиоца.

„Верујем да свака људска прича заслужује да се чује и разуме и то са свим комплексностима и разноликостима које носи. Изабрали смо интересантан приступ – живе књиге, који ће нас увући у свет прича и разговора. Окупили смо се данас овде да помогнемо да се чује глас оних које често нико не чује и да њихове приче поделимо и са представницима медија“, изјавила је Бригите Кухар, представница Делегације Европске уније у Републици Србији.

Циљ „Живих књига” је да умањи изазове са којима се суочавају мигрантска и локална популација, као и да се створи заједнички простор за комуникацију и размену искустава. Уз мигранте/киње као књиге, подиже се свест локалног становништва о искуствима миграната и мигранткиња, њиховим потребама и жељама.

„У Србији сам више од две године, у прихватном центру у Обреновцу, где сам учествовао у бројним активностима ‘Social Cafe’ које је организовала Фондација. Жеља ми је да стигнем до Француске где су ми пријатељи“, поделио је са „читаоцима“ своју причу Faruk Khan (26) из Пакистана.

Марко Савио, директор конзорцијума који чине организације Care, Caritas и Oxfam, такође се обратио присутним новинарима/кама и посетиоцима/тељкама: „Улога цивилног друштва је била кључна за подршку свима који су долазили у Србију од почетка мгрантске кризе 2015. Многе локалне и поједине међународне организације су стекле искуство и знање о томе како ефикасно да подрже све у покрету, укључујући и заштиту за све оне којима је потребна. Током последње две године улога цивилног друштва у одговору на мигрантску кризу континуирано се смањује. Забринути смо да ће од 2020. године улога цивилног друштва бити мала, ако је уопште буде.“

Мирослав Лубурић из Фондације „Ана и Владе Дивац”, која спроводи активности под слоганом „Славимо разноликост“, истакао је улогу Европске уније у помоћи Србији када је у питању решавање изазова у вези са мигрантском кризом и захвалио се на помоћи за активности „Славимо разноликост“ организацији Oxfam и Европској делегацији у Републици Србији, као и представницима/ама локалне власти у Обреновцу на досадашњој сарадњи у многим пројектима које је Фондација реализовала у овој општини.

Активности под слоганом „Славимо разноликост“, које подразумевају спортске и еко акције као и „живе књиге“, почеле су у јуну 2019. године и имају за циљ да ојачају заједништво и створе заједнички простор за мигранте/киње и избеглице и локално становништво у Србији, са мање предрасуда, а више разумевања и сарадње.

Извор: www.divac.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]