Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљени резултати истраживања „Старење и дигитална укљученост“

Објављено 18.12.2019.

Predstavljeni rezultati istraživanja „Starenje i digitalna uključenost“Црвени крст Србије и Институт друштвених наука представили су 11. децембра 2019. године у београдском Медија центру резултате истраживања „Старење и дигитална укљученост“. Истраживање је спроведено током 2019. године у оквиру пројекта „Приступ старијих особа информационим и комуникационим технологијама“ уз подршку Популационог фонда Уједињених нација (UNFPA). На конференцији за штампу говорили су Наташа Тодоровић, стручна сарадница Црвеног крста Србије, Горан Башић, Директор Института друштвених наука, Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности, и Невена Шовић, представница UNFPA, а поред резултата истраживања представљен је и Водич за е-услуге за старије, креиран током пројекта.

Истраживањем је обухваћено по десет старијих особа из 29 општина у Србији са циљем да се утврди степен дигиталне укључености старијих особа у Србији, конкретно њихова свест о постојању различитих онлајн сервиса и учесталост њиховог коришћења. Додатно, организоване су и четири фокус групе са укупно 42 учесника/це за потребе квалитативне компоненте истраживања. Истраживање је обухватило 303 особе старије од 65 година, од којих су 51 одсто били мушкарци и 49 одсто жене.

На конференцији за штампу је истакнуто да 43% старијих никада није користило интернет, а да од оних који га јесу користили 90% никада не користи услуге е-управе или е-бенкинга. Од онлајн услуга највећи број старијих (45%) користи апликацију Viber, а њу следи Skype са 27%, што указује да старији интернет користе већински за комуницирање са родбином. Разлози што веома мали број њих користи услуге е-управе или е-бенкинга обухватају сумње у сопствено знање и капацитет за усвајање нових вештина, али и недовољну свест о томе какве им све могућности ови сервиси пружају. Као најчешћи разлог је ипак наведено то да су старији навикли да плаћају рачуне на шалтерима, јер на тај начин комуницирају са људима.

Истраживање је показало и велике разлике између старијих са вишим и нижим нивоом образовања у погледу дигиталне укључености (78% старијих са високим нивоом образовања поседује рачунар, а 74% паметан телефон, док 79% старијих са основним образовањем не поседује рачунар, а 86% њих нема паметан телефон), као и велике разлике између урбаног и руралног старијег становништва (63% градског старијег становништва има рачунар, а 57% паметан телефон, док свега 11% сеоског има рачунар, а свега 9% паметан телефон).

Имајући у виду ове разлике, као и брз темпо развоја дигиталне технологије, а у оквиру којег се не обраћа довољно пажње на приступачност старијим генерацијама које могу имати проблем са видом, инвалидитетом или нечим другим, на конференцији за штампу је истакнуто да је потребно улагати у целоживотно учење и дизајн технологија и услуга који ће бити доступнији свим категоријама становништва, али и да је неопходно обезбедити алтернативне приступе услугама за оне старије особе које из различитих разлога не могу или не желе да им приступају онлајн како би се умањио ризик од њихове искључености.

Преузмите публикације:

Извор: www.redcross.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]