Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљени резултати пројекта „Дигиталне и предузетничке вештине за жене у руралним подручјима”

Објављено 15.05.2019.

Konferencija „Žene iz ruralnih područja - ekonomski potencijal u usponu”Поводом представљања резултата пројекта „Дигиталне и предузетничке вештине за жене у руралним подручјима” 10. маја је одржана конференција под називом „Жене из руралних подручја – економски потенцијал у успону” у хотелу Crowne Plaza у Београду.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић навела је да су жене из руралних подручја спремне да прихвате модерне технологије, што су резултати активности овог пројекта и потврдили и указала да развој дигиталних вештина треба да заживи на територији читаве Србије, као облик савремене писмености модерне жене.

„Постајући део дигиталног света који је кључан за оснаживање жена и девојчица, наше суграђанке са села могу да науче или усаврше своја дигитална знања и вештине, трансформишу наш свет и премосте стереотипе да су дигиталне технологије резервисане искључиво за градске средине”, истакла је министарка и додала да је дигитализација већ дуго саставни део готово свих области друштва и људског стваралаштва.

„Информационе технологије олакшавају рад, премошћују географске удаљености и праве од света глобално село у коме је рачунар један од основних алата за рад”, рекла је проф. др Ђукић Дејановић и истакла да у трци са модерношћу не смемо да изгубимо из вида потребе и потенцијале жена које своје животе организују и живе ван градских средина.

Министарка је подсетила да је број мушкараца и жена који живе на селу поприлично изједначен, као и да су жене врло посвећене и ангажоване на сеоским домаћинствима, иако је у односу на мушкарце тек свака пета жена власница пољопривредног газдинства, неретко и као једина могућа наследница.

„Кабинет на чијем сам челу, препознао је потребу за економским оснаживањем жена, посебно мајки. Само у последње три године издвојили смо преко 50 милиона динара за 25 јединица локалне самоуправе, кроз програме развоја женског предузетништва и подстицај женама пољопривредницама”, напоменула је проф. Ђукић Дејановић и додала да се овим мерама задатак не завршава, већ се наставља свакодневни рад на побољшању положаја жена и девојчица.

„То је задатак целокупног друштва, на шта нас подсећа и Агенда Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, чији пети циљ указује да на путу ка достизању пуне родне равноправности и оснаживања свих жена и девојчица нико не сме остати иза колоне”, истакла је министарка и додала да жене које не живе у високо урбаној средини не смеју бити запостављене и да, уз дигиталне технологије и развијене вештине за њихово коришћење, представљају економски потенцијал у успону.

Министарка се на крају захвалила организаторима конференције и истакла да само заједнички, удруженим снагама, можемо креирати одрживо друштво у коме нико неће остати иза колоне. Пројекат „Дигиталне и предузетничке вештине за жене у руралним подручјима” реализује Удружење „Једнаке могућности” у сарадњи са Агенцијом за родну равноправност Уједињених нација UN WOMEN, Делегацијом Европске уније у Србији, Координационим телом за родну равноправност и Министарством за европске интеграције Републике Србије. Пројектом је обухваћено шест обука за дигитално предузетништво за жене из руралних подручја у општинама Кнић, Љубовија, Мајданпек, Куршумлија, Параћин и Ивањица у циљу јачања потенцијала жена које живе на селу у ери дигитализације и информационог друштва.

Извор: www.mdpp.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]