Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљено двојезично издање Националног акционог плана за примену Резолуције 1325

Објављено 19.09.2017.

NAP promoУ уторак, 12. септембра 2017. године у београдском Дому Војске Србије одржан је промотивни скуп поводом израде двојезичне брошуре Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир, безбедност у Републици Србији (2017 – 2020).

Говорећи о значају ефикасног спровођења тог документа, државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић истакао је да је брошура настала као производ рада радне групе Владе а на иницијативу Министарства одбране, допринела јавној промоцији циљева које је Република Србија поставила на плану родне равноправности и очувања мира и безбедности у земљи и у свету.

Он је нагласио да је заступљеност жена у систему безбедности 2010. године износила 27,4 посто, док је у јуну ове године проценат жена запослених у министарствима одбране и унутрашњих послова, као и у Безбедносно-информативној агенцији, Управи за извршење кривичних санкција, Управи царина и Сектору за безбедносну политику МИП – 31,32 процента. Додао је и да, захваљујући свему досад урађеном, данас девојке у Србији могу потпуно равноправно с мушкарцима да конкуришу и школују се у свим областима војног образовања и усавршавања.

О изградњи партнерства у спровођењу антидискриминационих мера и политици родне равноправности, говорила је Нина Митић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Она је истакла да је сигурна како је радна група потпуно оправдала очекивања јавности и да је пред њима издање документа које ће послужити за пример другим земљама за израду њихових националних планова.

– Надамо се ће ОЕБС и у будућности наставити да подржава спровођење НАП-а у Србији, баш као и организације цивилног друштва и локалне самоуправе. Такође, очекујемо да ће брошура наћи брз пут до крајњих корисника, захваљујући ефикасном раду оперативног тела за спровођење тог плана, чије је конституисање у току – рекла је Митићева и додала да је за спровођење плана потребно више од речи, документа и опредељења, потребни су истински мотивисани и посвећени људи.

Предраг Перуничић, државни секретар у Министарству омладине и спорта, који је био председник Радне групе Владе за израду Националног акционог плана, говорећи о почецима рада Радне групе, истакао је да му „није било свеједно“, имајући у виду велику одговорност.

– Тема је веома важна и осетљива, рокови веома кратки, а од нас су очекивали квалитетан текст. Пред нама је био и изазов сарадње с цивилним друштвом, који смо успешно решили – рекао је Перуничић који је истакао да је имао велику част и задовољство да сарађује с члановима Радне групе, те да мисли да су урадили добар посао.

Он се посебно захвалио ОЕБС-у, Канцеларији за сарадњу с цивилним друштвом, Министарству одбране, као носиоцу посла, организацијама цивилног друштва и Факултету за безбедност Универзитета Унион.

Амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, приближио је присутнима партнерство Мисије ОЕБС-а у Србији са државним органима и организацијама цивилног друштва у изради и спровођењу НАП-а за примену Резолуције 1325 СБ УН.

Он је подсетио да је Резолуција потврдила веома битну улогу жена у спречавању и решавању конфликата мировним преговорима, изградњи и очувању мира, хуманитарном приступу и постконфликтној реконструкцији.

– Лепа коинциденција је да је Србија прошле недеље преузела ротирајуће председавање ОЕБС-овим Форумом за безбедносну сарадњу и том приликом министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да ће примена ове Резолуције бити приоритет, а министар Ђорђевић сутра путује у Беч како би се обратио земљама учесницима ОЕБС-а, где ће имати прилику да представи рад Србије на имплементацији Резолуције – рекао је Амбасадор Орицио.

У дискусији на тему „Изазови спровођења НАП-а и како их успешно савладати“, коју је модерирала Зорана Антонијевић, представница мисије ОЕБС-а у Србији, учествовали су Стојанка Лекић, чланица Радне групе Владе и председница Комисије за праћење спровођења НАП у Скупштини АП Војводине, др Биљана Стојковић, координаторка израде НАП-а из Министарства одбране, др Зорица Мршевић, представница Института за друштвена истраживања и руководилац подрупе за израду НАП-а и потпуковница мр Светлана Јанковић, чланица Радне групе Владе.

Догађају, у организацији Министарства одбране, у сарадњи с Канцеларијом за сарадњу са цивилним друштвом и Мисијом ОЕБС-а у Србији, присуствовали су високи домаћи званичници и чланови Радне групе Владе за израду тог документа, дипломатско-конзуларни представници страних земаља у Републици Србији са којима је остварена сарадња у примени Резолуције 1325 СБ УН, представници међународних организација, као и представници органа државне управе, локалне самоуправе, академске заједнице и организација цивилног друштва.

С обзиром на велики број предвиђених актера за спровођење НАП-а у органима државне управе, јединицама локалне самоуправе, академској заједници, медијима и организацијама цивилног друштва, ради ефикаснијег спровођења тог плана, и јавне промоције садржаја тог документа, на иницијативу Министарства одбране, у сарадњи са Радном групом Владе за израду НАП-а, Мисија ОЕБС-а у Србији је реализовала издавање двојезичне брошуре НАП-а, на српском и енглеском језику, чијом промоцијом и дистрибуцијом до крајњих корисника се унапређује спровођење овог плана и доприноси јавној промоцији циљева НАП-а.

Извор: civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]