Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљено истраживање о доброчинству у Србији за 2018. годину

Објављено 08.04.2019.

Predstavljanje istraživanja o dobročinstvu u Srbiji za 2018. godinuПрема истраживању Фондације „Catalyst Balkans” у 2018. години у Србији су грађани/ке и компаније донирали 27,3 милиона евра за опште добро. За разлику од 2017, када су највише донирале компаније, у претходној години су грађани и грађанке били најдарежљивији, са донираних преко 11 милиона евра.

„У Србији се филантропија константно развија и видимо да се након великог раста у 2017. години укупно донирани износ стабилизовао на око 27 милиона евра. Нама је посебно драго што видимо да је код грађана све израженија свест о доброчинству и могућностима да помогну својој заједници, због чега су грађани кроз различите кампање масовних давања, по први пут откако спроводимо истраживање, највећи донатори у земљи, са преко 11 милиона евра донација“, изјавио је Nathan Koeshall, директор Catalyst Balkans.

„Друга добра вест је да је доброчинство све транспарентније, све чешће се објављују резултати добротворних акција – тако се гради поверење јавности, и верујемо да је то један од разлога зашто су грађани у 2018. години више донирали“, додао је Koeshall.

Директорка Траг фондације Биљана Дакић Ђорђевић сматра да су за пораст донација грађана и грађанки заслужне непрофитне организације које артикулишу и решавају проблеме у локалним заједницама.

„Охрабрује нас раст поверења у непрофитне организације, које су примаоци 54 одсто износа свих донација, као и позитиван тренд дугорочних партнерстава између непрофитног и пословног сектора. Траг је до сада подржао скоро 100 организација које су од појединаца и предузећа у својим заједницама прикупиле преко 600.000 долара. У оквиру наше Коалиције за доброчинство, и у сарадњи са другим партнерима, наставићемо да подстичемо пораст поверења у рад непрофитног сектора и у његове капацитете да решава питања од важности за грађане”, изјавила је Биљана Дакић Ђорђевић.

Директорка Фондације „Ана и Владе Дивац”, која предводи Коалицију за доброчинство, очекује да ће добри резултати када је доброчинство у питању тек доћи.

„Како бисмо истински покренули промене и у законодавном систему, који често није довољно стимулативан за донаторе, пре свега компаније и појединце, иницирали смо оснивање Савета за филантропију прошле године, при кабинету председнице Владе. Формиране су и радне групе које ће се бавити решавањем кључних проблема у неколико области, као што је унапређење оквира за донирање вишка хране, желимо да се унапреде и доследно примењују закони који се односе на донирање правних лица, али и да се створе услови за пореске олакшице за појединце који дају за опште добро. На тај начин донирање ће бити и лакше и стимулативније за све. Према прелиминарним резултатима, сваког динара којег се држава одрекне укидајући ПДВ на донације у храни, вратиће се заједници двоструко“, истиче Ana Koeshall.

Истраживање о доброчинству у Србији и целом региону Западног Балкана Catalyst Balkans спроводи од 2013. године, поново у партнерству са Траг фондацијом, а по први пут као део Коалиције за доброчинство у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давања, који финансира USAID. Истраживање је додатно подржала и Фондација „Чарлс Стјуарт Мот”.

Главне налазе истраживања и извештај у целини преузмите на givingbalkans.org.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]