Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен Водич за припрему, буџетирање и праћење ЛАП за инклузију Рома

Објављено 11.10.2019.

Predstavljanje Vodiča za pripremu, budžetiranje i praćenje LAP za inkluziju RomaСедми састанак Мреже СКГО за ромска питања одржан је 9. октобра 2019. године у Београду. Фокус састанка Мреже био је на представљању „Водича за припрему, буџетирање и праћење локалних акционих планова (ЛАП) за инклузију Рома“, примера добре праксе у изради ЛАП-ова за инклузију Рома и Ромкиња, као и текућих пројеката за подршку локалним самоуправама у области инклузије Рома и Ромкиња.

Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО), истакао је значајан допринос чланова Мреже у процесу планирања и реализације активности СКГО у области инклузије Рома/киња.

„Смисао нашег рада је да обезбедимо да локалне самоуправе буду одговорне, да одговоре на све захтеве који постоје на нивоу националних политика, али и да их препознају у сопственим срединама“, изјавио је Станичић и истакао да је Водич веома користан алат сада, али и у годинама које долазе.

Драган Кнежевић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања изразио је задовољство добрим одзивом на састанак Мреже што је и потврда значаја сарадње Министарства и СКГО по питању овог, али и других пројеката. Он се захвалио Делегацији Европске уније у Републици Србији на подршци у оквиру овог, али и других пројеката који се баве јачањем положаја ромског становништва. Нагласио је да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у складу са својим надлежностима радило на изради стратешких докумената Владе за спровођење активности усмерених ка ромском становништву.

„Ове године највећи акценат је био на изради Акционог плана за примену Стратегије за социјално укључивање Рома у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године и у току августа одржана је јавна расправа“, рекао је Кнежевић.

Биљана Марковић из Министарства државне управе и локалне самоуправе нагласила је значај оваквих скупова за унапређење положаја припадника и припадница ромске националне мањине, али и за остваривање непосредне сарадње и размене искустава између државних органа, припадника/ца ромске националне мањине, организација цивилног друштва и свих оних који су заинтересовани да раде на унапређење положаја Рома и Ромкиња.

„Прошлу годину зовемо мањинска година јер је усвојен један велики сет ‘мањинских закона’, извршене су измене и допуне којима се унапређује положај мањинских заједница“, изјавила је Марковић. Министарство и Републичка изборна комисија су прошле године спровели изборе за чланове/ице 22 национална савета, укључујући и чланове/ице ромске националне мањине са којима је успостављена врло добра сарадња.

„И у наредном периоду, наставићемо као Министарство у оквиру својих надлежности да подржавамо све њихове активности“, рекла је Марковић и додала да је једна од најважнијих активности Савета да буде спона између припадника/ца ромска националне мањине и државних органа.

Мирјана Максимовић, програмска менаџерка из Делегације Европске уније у Републици Србији, најавила је да ће 23. октобра бити одржан Семинар о социјалном укључивање Рома и Ромкиња и позвала присутне да узму активно учешће на њему.

„Европска унија жели да чује глас локалних заједница, да чује шта је важно, шта су препреке и изазови на том путу“, рекла је Максимовић. Она је рекла да је Делегација ЕУ пре неколико година променила фокус и да је он сада на локалном нивоу и да је важно да инклузија на локалу буде одржива.

Водич за припрему, буџетирање и праћење локалних акционих планова (ЛАП) за инклузију Рома представила је Снежана Селаковић, експерткиња за локално акционо планирање. Предложени приступ за израду ЛАП за социјално укључивање Рома и Ромкиња у општини/граду или ЛАП за инклузију Рома примењен је у десет градова и општина који су добили свеобухватне пакете подршке у оквиру програма „Подршка ЕУ инклузији Рома“ и у периоду од октобра 2018. године до припреме овог Водича израдили ЛАП за инклузију Рома за период 2019–2021. године. То су градови: Вршац, Лозница и Пирот, градска општина Младеновац и општине: Аранђеловац, Бечеј, Дољевац, Лебане, Смедеревска Паланка и Сурдулица.

Водич је намењен локалним самоуправама које желе да на стратешки начин приступе стварању услова за социјалну укљученост Рома и Ромкиња на локалном нивоу.

У наставку скупа представљена су искуства града Вршца и градске општине Младеновац на припреми локалних акционих планова, као и пројекти „Техничка помоћ за унапређење социо-економских услова живота ромске популације“ и „Локалне иницијативе за бољу социјалну инклузију младих Рома“.

Скуп је одржан у склопу активности програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који реализује СКГО, а финансира Европска унија.

Кликните да преузмете Водич за припрему, буџетирање и праћење локалних акционих планова (ЛАП) за инклузију Рома (.pdf).

Извор: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]