Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен извештај о спровођењу Акционог плана за поглавље 23 у четвртом кварталу 2016. године

Објављено 22.12.2016.

eu_zastave - ilustracijaСрбија је остварила 71% активности из акционог плана за поглавље 23 планираних за 4. квартал ове године, при чему је највше активности испунила у области основних права. Слабији резултати су остварени у области борбе против корупције где је спроведена свака друга активност, од којих се већина односи на измене закона. На представљању извештаја о спровођењу Акционог плана за поглавље 23 у четвртом кварталу 2016. године речено је и да Србија касни са појединим активностима, попут доношења закона о Агенцији за борбу против корупције, закона о финансирању политичких активности и израде кодекса понашања за посланике.

„Најуспешније резултате имали смо у оквиру потпоглавља основна права, где је проценат испуњености обавеза био 89%, док је слабији проценат успешности био у области борбе против корупције“, рекла је рекла је 22. децембра министарка правде Србије Нела Кубуровић на представљању четвртог, кварталног извештаја о спровођењу Акционог плана за поглавље 23.

Како је речено на скупу, у области борбе против корупције остварена је свака друга активност, а већина се односи на измене закона.

Кубуровић је истакла да се значај поглавља 23 – Правосуђе и основна права огледа у суштински важним мерама које ће, ако се доследно спроводе, донети позитивне промене пре свега грађанима.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт (Michael Davenport) рекао је да је изузетно важно за целокупан ток преговора да се обавезе из Акционог плана за поглавље 23 испуњавају у складу са договореним роковима и да се о томе прецизно извештава.

Малта ће као наредна председавајућа земља ЕУ када је реч о проширењу фокус такође стављати на владавину права и спровођење обавеза у тој области, рекао је он, додајући да је оваква порука пренета и током недавне посете делегације Малте која је представљала приоритете председавања у Србији.

Према речима Девенпорта, Европска комисија пажљиво прати напоре на примени Акционог плана за поглавље 23 и цени напоре које Србија улаже у извештавање о активностима за спровођење тог плана.

Комисија ће у наредном периоду веома детаљно проучити спровођење плана, како би дала своју процену његове испуњености, рекао је Девенпорт, додајући да је Европска комисија спремна да финансијски и стручно помогне Србији у спровођењу тог плана.

Оценио је да су преговори Србије у протеклих шест месеци добили велики замах пошто су отворена четири поглавља.

Шефица преговарачког тима Србије у приступним преговорима са ЕУ Тања Мишчевић указала је да је Србија прешла велики пут од припреме за отварање поглавља и аналитичке процене припремљености за отварање кроз скрининг, када није знала како да достигне тражене стандарде, до израде Акционог плана и отварања поглавља.

Мишчевић је рекла да у наредној години Србију очекује неколико експертских мисија Комисије и прво велико извештавање Европске комисије о поглављима 23 и 24.

Оценила је да су проценти испуњености важни, али да је још важније да се виде промене на терену.

Навела је да је ово други извештај о спровођењу Акционог плана после отварања поглавља, а четврти укупно, а помоћник министра правде и шеф преговарачке групе за поглавље 23 Чедомир Бацковић рекао је да Србија има обавезу да прави извештаје о овим поглављима на сваких шест месеци, али да то чини чешће, тромесечно.

Кашњење у доношењу више закона и припреми уставних измена

На скупу је речено да је 9% активности предвиђених Акционим планом за поглавље 23 за последњи квартал у финалној фази спровођења, 10% на почетку спровођења, да 7% није спроведено, а да за 3% не постоје информације од институција.

На скупу је речено да у домену правосуђа осим кашњења у припреми уставних измена није донет ни кодекс понашања за народне посланике и етички кодекс за припаднике МУП-а, док се касни и у избору тужиоца и заменика тужиоца за ратне злочине, као и у реализацији неких мера за увођење информационо-комуникационих новина у правосуђу.

У домену борбе против корупције остварено је 52% активности предвиђених планом за овај квартал, од којих се већина односи на измене закона. Према извештају, 14% активности је готово завршено, код 20% је почело спровођење, а 10% није спроведено.

Најзначајнији резултати су постинугти у домену репресије корупције, док се касни са доношењем закона о Агенцији за борбу против корупције, закона о финансирању политичких странака за који нема података у којој је фази доношења, и закона о државној управи за који је припремљен нацрт и треба да уследи јавна расправа.

Померено је и доношење закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, вероватно за 4. квартал 2017. године

Аутор: М.П., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]