Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен пројекат оснаживања репродуктивног и сексуалног здравља младих Ромкиња

Објављено 20.06.2019.

Predstavljanje projekta "Moje telo moja prava"Асоцијација за сексуално и репродуктивно здравље – SRH Србија, уз подршку Министарства здравља, Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Института за јавно здравље Србије, као и здравствених и социјалних установа и локалних самоуправа, започиње пројекат „Моје тело моја права”, који се тиче репродуктивног здравља младих Ромкиња, са циљем да се едукују, оснаже и науче да правилно планирају породицу. Пројекат је део глобалног пројекта „MSD за мајке“, који финансира компанија „Merck Sharp & Dohme“ (MSD), траје три године и  спроводи се у Србији, Бугарској и Румунији.

Реализација пројекта у Србији, који се спроводи у Београду, Обреновцу, Зајечару и Пироту, обухвата сарадњу са партнерским организацијама, здравственим установама и локалним самоуправама. Пројекат је подржан од стране Међународне федерације за планирано родитељство – МФПР, а поред едукације, бавиће се правима ромске популације, повећањем доступности и квалитетом здравствених услуга у области сексуалног и репродуктивног здравља, као и превенцијом нежељених, нарочито малолетничких трудноћа.

Поред подизања нивоа информисаности, приступа здравственој заштити, едукативним материјалима и контрацептивним средствима, пројекат подразумева и континуирану активност 20 обучених вршњачких едукатора/ки, који ће бити подршка младима у ромским заједницама и пружати им сву неопходну помоћ и информације од значаја за сексуално, репродуктивно здравље и права која им припадају.

Такође, биће направљена и бесплатна апликација за мобилне телефоне на српском и ромском језику, која ће на савремен начин пружити информације о сексуалном, репродуктивном здрављу, правима, контрацепцији и планирању породице, а биће превасходно намењена младима од 16 до 25 година.

Менаџерка пројекта Александра Сремчев представила је пројекат и истакла: „Циљ пројекта је да се повећа приступ и побољша квалитет услуга планирања породице са фокусом на младе Ромкиње. Имајући у виду значај мултисекторске сарадње и укључивање свих релевантних актера, пројекат се реализује у сарадњи са локалним ромским организацијама, установама примарне здравствене заштите, представницима локалних институција, као и представницима ромске заједнице који су од самог почетка кроз партиципативан процес укључени у креирања самих пројектних активности. До сада, SRH Србија је у сарадњи са локалним партнерима и представницима ромске популације реализовала све припремне активности, а од почетка овог месеца смо почели са реализацијом пројектних активности које се тичу сензитивисања лекара из установа примарне здравствене заштите за рад са ромском популацијом на информисању и подизању свести о добробити коришћења савремених метода планирања породице, с једне стране, и мобилисању ромске заједнице, кроз вршњачку едукацију и креирање група за подршку, које ће пружати информације везано за значај очувања сексуалног и репродуктивног здравља младих Ромкиња кроз директан рад са заједницом, с друге стране.“

Министарка у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић навела је да Влада Републике Србије као посебне приоритете препознаје права мањинских група, повећање доступности и унапређење здравствених услуга у области сексуалног и репродуктивног здравља и планирање породице и кроз свој рад активно настоји да ове области унапреди. „Пројекат о коме данас говоримо пример је успешне сарадње између представника домаћих и међународних партнера, представника државе, јединица локалне самоуправе, приватних партнера, невладиног сектора и стручне заједнице и посвећених појединаца и представника мањина, која је и модел за остваривање 17 Циљева одрживог развоја садржаних у Агенди 2030. У заједничким настојањима да побољшамо животне услове за све, наши ромски суграђани значајан су чинилац друштвеног напретка, који неће и не сме бити остављен иза колоне, у складу са главним мотом Агенде 2030.”

Директор компаније MSD Србија Небојша Шкуљец рекао је да пројекат „MSD за мајке” глобални пројекат компаније који је у складу са циљевима одрживог развоја Уједињених нација, а намера је створити нови свет у коме ниједна мајка неће изгубити живот приликом доношења новог живота на свет. „У том смислу, компанија MSD је пре седам година издвојила 500 милиона долара у циљу побољшања услова живота мајке и детета. Поносни смо што је овај програм стигао и у нашу земљу, а посебно нам је драго што ће кроз трогодишњи период трајања пројекта бити унапређено знање, али и промењене навике у планирању породица ромске популације у Србији. Веома нам је драго што је пројекат подржан и од стране Министарства здравља и Министарства за демографију и популациону политику, као и Института за јавно здравље Републике Србије, а надамо се да ће и после завршетка пројекта он наставити са радом и кроз поменуте институције.”

Извор: www.mdpp.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]