Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Проглашени добитници Националне награде за волонтирање 2019

Објављено 11.12.2019.

Dobitnici Nacionalne nagrade za volontiranje 2019На годишњој конференцији CSR Форум одржаној 4. децембра 2019. године проглашени су добитници Националне награде за волонтирање 2019.

Награду су доделили Форум за одговорно пословање и Смарт колектив  девету годину заредом са циљем да се се препознају и промовишу појединци/ке, организације и компаније које улажу средства, време и вештине у унапређење локалне заједнице.

У раду жирија за доделу Награде, учествовали су истакнути појединци/ке, представници/е државних институција, бизнис сектора и организација: Стефан Ресимић (Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања), Ана Миленић (Делегација Европске уније у Србији), Бојана Селаковић (Грађанске иницијативе), Ненад Благојевић (медијска кућа „Приче са душом”), Јелена Аврамовић (USAID), Зорица Џида (сарадница Смарт колектива), Жарко Степановић (Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом), Мила Завођа (Адам студио).

Coca-Cola HBC Србија награђена је за Стратешки приступ корпоративном волонтирању за програм „Coca-Cola клуб волонтера” кроз који  континуирано и добро осмишљено подстиче запослене да волонтирању. Основни циљ Клуба волонтера за ову годину био је да 12% запослених волонтира у току радног времена, као и да 50% волонтирања у току радног времена буде усмерено на дељење знања (skill based волонтирање) кроз програме „Стижемо са југа” и “Coca-Cola подршка младима”, што је и остварено.

За подстицање иницијативе у локалној заједници реализацијом акције „Озелени Ваљево – улепшај живот” награђена је компанија Босис доо која је поред запослених у компанији окупила и преко 100 екстерних учесника и учесница. Компанија НИС а.д. Нови Сад  награђена је у категорији  Искорак године с обзиром да у овој компанији Клуб волонтера постоји тек од прошле године, а да је током ове године успешно реализовала интерни Конкурс волонтерских пројекта „Улепшај! Подучи! Обрадуј!” у оквиру кога су запослени сами осмислили и реализовали волонтерске акције. Изабрано је укупно 5 волонтерских акције које су реализоване у Сефкерину, Жабљу, Новом саду, Београду и Борчи, а окупиле су преко 50 запослених који су помагали школама, вртићима и удружењима особа са инвалидитетим.

Награда за Програм волонтирања организован од стране удружења, јавних установа и институција додељена је Центру за позитиван развој деце и омладине (ЦЕПОРА) за програм „Развојно-превентивни центар” који је био најбоље оцењен од стране жирија. ЦЕПОРА је награђена за дугогодишњи рад и посвећеност у раду са волонтерима/кама, који се кроз програм стручно усавршавају, а истовремено су ангажовани у раду са децом без родитељског старања и њиховом оснаживању.

Акција „Чепом до осмеха” истоименог удружења награђена је за Најбољу дугорочну акцију. Вишегодишњим трајањем, акција је успела да оствари значајне резултате и скрене пажњу заједнице о проблемима особа са инвалидитетом, као и о важности заштите животне средине.

Међународни волонтерски камп „Свет за школу”, организован од стране Иницијативе за развој и сарадњу (IDC), проглашен је за овогодишњу Најбољу краткорочну акцију. Волонтерска акција којом је реновирана школа у селу Тијање, чиме је спречено затварање школе, дала је значајан допринос руралном развоју и успела да подстакне локалну заједницу да се укључи у волотерску акцију.

У категорији за волонтера/ку године награда је додељена волонтерима НУРДОР-а, Тамари Кларић и Богдану Стевановићу, који су се током акције „Пружи корак” посебно издвојили. Њиховом посвећеношћу, израженим волонтерским духом, иновативношћу, оптимизмом и упорношћу, успели су да мотивишу велики број људи не само да буде физички активан, већ и да допринесе остваривању постављеног циља, а то је прикупљање средстава за изградњу нове Родитељске куће у Београду, за децу оболелу од рака и њихове породице.

Церемоња доделе награда одржана је у хотелу „Југославија” и затворила је овогодишњу конференцију CSR Форум.

Форум за одговорно пословање већ годинама на различите начине промовише друштвено одговорне праксе, а и сам је организатор велике корпоративне волонтерске акције „Наш Београд”. Компаније – чланице Форума током претходне године су учествовале у великом броју волонтерских акција, а њихови запослени су донирали 7.708 сати рада у виду мануелне или стручне подршке.

Извор: odgovornoposlovanje.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]