Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Програм подршке цивилном друштву и медијима у области европских интеграција (рок: 20.8.2017)

Објављено 21.07.2017.

BOŠ - logoБеоградска отворена школа (БОШ), уз подршку Краљевине Шведске, позива организације цивилног друштва (ОЦД) и медије да се пријаве за учешће у Програму подршке цивилном друштву и медијима у области европских интеграција (Програм). Ово је други Позив за предлоге пројеката у оквиру Програма. У оквиру првог Позива подржано је 15 пројеката, од којих је седам пројеката организација цивилног друштва и медија добило Институционалну подршку (која, уз испуњене услове, може бити настављена), а осам пројеката је користило Пројектну подршку. Детаљне информације о самом Програму и досадашњим активностима можете пронаћи на www.transformator.bos.rs.

Програм се спроводи у оквиру пројекта „Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији“ и обухвата две програмске активности: 1. Подршка пројектима и партнерским организацијама цивилног друштва и медијима; 2. Јачање капацитета и програм умрежавања.

Општи циљ Програма је допринос европским интеграцијама и демократском развоју у Србији јачањем улоге цивилног друштва и медија.

Специфични циљеви Програма су да: ојача улогу цивилног друштва као заступника интереса локалних заједница у процесу приступања Србије Европској унији (ЕУ); подстакне демократски утицај цивилног друштва на јавне власти, побољша праксе и унапреди квалитет учешћа јавности у процесу доношења одлука; унапреди квалитет јавне дебате и информисаности грађана о процесу европских интеграција.

Стабилност демократских институција, владавина права и поштовање људских и мањинских права су незамисливи без активног учешћа цивилног друштва у креирању јавних политика и слободних медија који информишу грађане и подстичу критичко мишљење. Цивилно друштво и медији су препознати као покретачи промена, кључни актери демократског развоја и директни корисници овог Програма.

Програм је посвећен јачању организација цивилног друштва и медија, као актера који су у стању да процес европских интеграција приближе грађанима, објасне значај друштвених промена и допринесу укључивању грађана у процесе доношења одлука. Кроз овај Програм биће пружена подршка организацијама цивилног друштва и медијима који обезбеђују да интереси локалних заједница буду на задовољавајући начин представљени у процесима демократског развоја и приступања Србије ЕУ.

Подршка пројектима и партнерским организацијама цивилног друштва и медијима подразумева доделу финансијских средстава и реализује се кроз:

  1. Институционалну подршку – могућа подршка за 4 ОЦД и медија;
  2. Пројектну подршку – могућа подршка за 4 ОЦД и медија.

Институционална подршка је намењена за одрживост организација цивилног друштва које активно учествују или поседују потенцијал да учествују у креирању јавних политика у процесу приступања ЕУ и медијима који унапређују квалитет информисања и подстичу јавну дебату о процесу европских интеграција.

Пројектна подршка је намењена организацијама цивилног друштва које се баве јавним заговарањем за веће учешће локалних заједница у процесу европских интеграција и медијима за јачање медијских слобода, независности медија и унапређење квалитета извештавања о питањима демократског развоја и процеса приступања Србије Европској унији.

Укупан буџет за реализацију финансијске подршке новим организацијама цивилног друштва и медијима из овог Позива износи 1.400.000 SEK. Београдска отворена школа задржава право да не додели сва расположива средства у случају недовољног броја предлога пројеката који задовољавају критеријуме Позива.

Рок за подношење предлога пројеката је недеља, 20. августа до 23 сата и 59 минута. Подношење предлога пројеката за учешће на Програму се врши искључиво електронским путем преко онлајн платформе www.transformator.bos.rs. Предлози пројеката који буду достављени на други начин неће бити разматрани.

Више информација о конкурсу и начину пријављивања потражите на transformator.bos.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]