Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Промене су потребне и могуће, много тога зависи од свих нас

Објављено 23.01.2015.

Virdžinija ĐekovićТранскрипт говора Вирџиније Ђековић (Улични фестивал активизма “Врева”) на 29. Belgrade Ignite-у “Укључи се 2” (21. октобар 2014., Mixer House, Београд)

Ово друштво би било много боље и успешније када би свако могао своју различитост да истакне и изрази на прави начин. Људе који се за такво друштво боре упознала сам у магазину ЛицеУлице, у чији тим сам дошла у тренутку када је правио Улични фестивал активизма “Врева”. Постала сам део те акције и било ми је велико задовољство да заједно са том екипом позовем велики број људи, организација и иницијатива, појединаца, активиста и уметника који се, свако на свој начин, баве управо оним стварима које ово друштво чине успешнијим, бољим и, на неки начин, светлијим, а поред тога критички промишљају свакодневицу око нас. Управо због тога ми је било важно да Фестивал успе.

Те 2012. године смо направили прву Вреву у Теразијском парку код хотела “Москва”, а ове године смо одржали и друго издање тог фестивала и позвали бројне учеснике. Многи међу њима су се одазвали, неколицина и није, али оно што је нама било важно јесте да су сви они изашли на улице и показали оно што раде. У фокусу нам је било да сви они који доприносе да ово друштво буде успешније у свим својим разноликостима изађу и покажу оно чиме се баве, и то управо онима који за то не знају. Зато је било важно да сви будемо на улицама тих неколико дана, да изнесемо све оно што радимо, били ми аматери или професионалци, уметници или активисти, и да иза тога јасно и гласно станемо.

virdzinija_djekovic_igniteУ овом нашем граду, али и у свим градовима у Србији, Европи и свету, има много људи који су запостављени и невидљиви. Приметићете да они веома често не желе да им дате своју ситнину, већ им је стало да некако буду видљивији, примећенији, да имају право на свој глас. Ми им зато дајемо, како их зовемо, “мале невидљиве мегафоне” помоћу којих успевају да буду оно што јесу и да тако нашу заједницу учине бољом, шаренијом и занимљивијом. Мислим да је највећи успех овог Фестивала, а и мој највећи успех , то што смо покренули тај дијалог и што је он изродио нека нова питања. Из тог разлога Врева никада не даје одговоре на питања, већ их поставља.

Као што сам рекла, довели смо велики број иницијатива, организација, појединаца који су допринели томе да овај град заиста заживи на неки нови и другачији начин, да његове улице не буду само улице којима људи одлазе на посао и враћају се са њега, којима одлазе у школу или се из ње враћају, већ да људи постану отворени једни према другима, да сазнају за друге проблеме и да, кад оду својим кућама, прво промисле, а затим ураде нешто што ће помоћи да се ти проблеми реше. Мислим да је то једна од најважнијих ствари коју свако од нас може као појединац да уради, а може да се удружи и да покрене ствари, да пронађе решење. Ми се трудимо да кроз шаролике програме провучемо и понудимо озбиљне теме које су део наше свакодневице, за које често немамо довољно времена или простора у нашим свакодневним животима, али које јесу веома важне и неким људима много значе. У том смислу, Врева постаје дом за све оне који своју стварност промишљају на такав начин.

У име нашег малог тима, желим да се захвалим Ignite-у и да ову презентацију посветим Милораду Влачићу – Мишку, човеку који је својим постојањем и залагањем доказао да вам некада није потребан новац или вишак слободног времена, да бисте се бавили овим питањима.

***

29. Beogradski Ignite "Uključi se 2"Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је и 2014. године, у сарадњи са удружењем “Србија у покрету”, обележио Међународни дан борбе против сиромаштва успешном реализацијом Београдског Ignite-а посвећеног темама социјалног укључивања. Тако је 29. Belgrade Ignite под насловом “Укључи се 2” – одржан 21. октобра 2014. године у београдском Mixer House-у – био прилика да се бројни присутни гледаоци инспиришу на борбу против предрасуда кроз петоминутне наступе осам сјајних презентерки које се свакодневно суочавају са разноврсним изазовима инклузије. Публика је, уз превод на знаковни језик, могла да сазна више о темама бриге о старијима, самохраног родитељства, социјалног предузетништва, социјалног укључивања након излечења од болести зависности, инклузије младих са проблемима у понашању, инклузивног образовања, живота особа с инвалидитетом, активизма и солидарности.

Вирџинија Ђековић рођена је 1985. године у Панчеву. Студирала је Српску књижевност са општом књижевношћу на Филолошком факултету у Београду. Дипломирала је на Факултету драмских уметности на Катедри за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе. Тренутно је на мастер студијама Менаџмент културе и медија (ФДУ). Радила је као радио водитељ, новинар, PR, пројектни менаџер и организатор на многим фестивалима и пројектима. Стална је сарадница у организацији “ЛицеУлице” и део је тима који је направио Улични фестивал активизма “Врева”. Са колегама и пријатељима 2011. године оснива организацију “Тачка комуникације” у оквиру које заједнички покрећу “Звучну мапу Београда” и друге занимљиве програме посвећене теми културног наслеђа града.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]