Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Раскрснице Булевара уметности

Објављено 14.12.2017.

svetlana_nikolic_zlot_tПише: Светлана Николић (Блог о социјалном укључивању)

Булевар уметности. Стојим на раскрсници. Метеж око мене. Београд, величанствени, вечити град, небројено пута рањаван и рушен, а у инат снажније подизан попут неуништивог Феникса из пепела нераздвојивог тројсва вере, љубави и наде. Раскрсница путева Европе пркоси времену и достојанствено носи име престонице земље сељака на брдовитом Балкану. Леп је дан. Ведрина неба и негово недокучиво плаветнило одувек ме је фасцинирало. Јарко сунце ме је на часак натерало да зажмурим и покријем очи руком. Ја, Светлана Николић, стојим на раскрсници живота посматрајући сав тај метеж и размишљајући у ком правцу да кренем. Ваздух је тежак и превише топао, испуњен смогом, веома другачији од ваздуха у Бору.

Јарко светло. ″Лутко, како си?″ Отварам очи и видим силуету високог, тамнопутог, поприлично згодног човека у зеленој униформи, наслоњеног на хладну ивицу болничког кревета. Туп бол у леђима, разарајући бол у стомаку, затезање конаца.

“Купила сам ти натикаче. Доле, у Сарајевској, има један бутик.″

″Мама, волим те.″

Бела постељина са натписом Клиничког центра. Пролазимо низ хол зграде Прве хируршке клинике, старог здања које неодољиво подсећа на племићки двор. Уместо шуштања кринолина и жипона, разиграног кикота и звецкања посуђа, чује се котрљање точкова покретног кревета за превоз пацијената из шок собе. Шкрипање врата, јак мирис киселине и дезинфекционог средства, ужурбани бат корака, звук аутомата за кафу. Ваздух је загушљив, нестрпљење и умор од чекања осећају се у ваздуху. Свет видиш из перспективе окренуте на главачке, а ти си тако немоћан за обављање било које друге радње осим дисања. Поглед прикован за плафон. ″Мама!″

Ружичасата хаљина са ресицама у стилу моде тридесетих година прошлог века. Плесне ципеле урађене по мери специјално за вечерашњи наступ. Дуга, неукротива коврџава коса боје лешника овог пута је брижљиво сакупљена у елегантну пунђу. Очни капци обојени сенком земљаних тонова како би очи дошле до изражаја. ″Користи увијач за трепавице и стави пуно маскаре″, саветовала ме је пре него што сам кренула из мале, али топлином испуњене собе студентског дома. Светла у сали се гасе, имам осећај да се откуцаји срца препознају кроз лепршаву ружичасту хаљину, више пута преправљану за ово вече. Аплауз. Узео ме је за руку и повео ка степеницама. Фигура његовог савршено извајаног тела још више је дошла до изражаја у елегантним панталонама и црној свиленој кошуљи раскопчаној до пола, оивиченој сребрним штрасом. Шкрипање паркета под штиклама песних ципела. Пригушена светла. Звуци латино музике. Завеса. Сцена. И коначно, звук самбе.

″Мало места, молим вас!″ Ходник је препун људи који се тискају у нади да ће што пре бити прозвани. Неизвесност и нервоза испуњавају ваздух. Топло априлско сунце промаља се кроз прозоре дугачког ходника. Ведро је небо. Једино што могу да видим из ове перспективе је плафон. Та бела боја, за мене тако хладна, сурова и беживотна. Стресла сам се и окренула главу на другу страну. Жена средњих година у сивом џемперу до колена, равним панталонама од тегет штофа и ципелама у аутентичном, ретро стилу Чарлстона. Осмехује ми се. Ови фластери ми тако затежу кожу. Поново шкрипа точкова и осећај неугодности у стомаку.

″Вадите ту сонду и дренове! Крварење је стало. Мораш се кретати, црева морају сама прорадити. Велику ствар смо урадили. Али не можеш јести неколико дана. Сестро, две дозе глукозе и физиолошког ратвора ујутру и увече.″

Звук мобилног. ″Хеј, ја сам стигла са Малте. Видимо се у Еминему у 17х!″ Милена, весела и насмејана увек расположна за провод и домаћу ракију. Тамара, безбрижна и са необичним смислом за хумор. Не воли претерану одговорност, али су је деца у Вршцу пажљиво слушала и једино са њом успоставила интеракцију на тему ″Шта је атрибут?″ Брбљива Бојана, новопечена професорка енглеског језика. Наташа, увек насмејана девојка очију боје смарагда, авантуристичког духа, која остварује неоствариво. Увек је имала највише удварача на свим студентским журкама. Марина, неизбежно је уклапала боје ташни и чизама. Уна је стално журила и сређивала слике у фото шопу. И она, много више од асистента обавезних предмета. Била је ту да нас посаветује, учила нас синтакси, уз продужени еспресо са млеком претурала књижевност од првих писаних докумената до данас, говорила о деведесетим годинама у Београду и питању чедности пре брака.

Држим отпусну листу Клиничког центра, Интерне А. Рука отекла од инфузије још увек ме пече. Малаксала сам и осећам благу вртоглавицу. Доцент је рекао да се видимо у марту. Добар је мој гастроентеролог, духовит, увек насмејан, одличан стручњак. Када порастем, волела бих да будем као он. Саобраћај је одједном стао. Зелено светло на семафору за пешаке. Сунце је и даље високо на небу, као и оног априла. И бије ми у очи. Прелазим улицу.

(…)

Текст “Раскрснице Булевара уметности” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]