Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Реализација мера за унапређење положаја Рома

Објављено 09.04.2015.

inkluzija_roma_skupstinaДиректор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић указала је 8. априла на посвећеност Владе Србије унапређењу положаја припадника ромске националне мањине, што потврђују и конкретни резултати постигнути у области инклузије Рома.

Пауновић је на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије посвећеној обележавању Међународног дана Рома – Инклузија Рома и Ромкиња 2014/15: Резултати и изазови, истакла да су ојачани институционални капацитети и успостављени механизми којима се прати напредак у области инклузије Рома.

Успостављена је и координација између државних институција и цивилног сектора, а веома важну улогу у праћењу мера које су предвиђене Стратегијом за унапређивање положаја Рома, али и у планирању политика усмерених ка припадницима ромске националне мањине, имају и активности Савета за унапређивање положаја Рома Владе Србије, указала је она.

Према њеним речима, успостављени механизми координације пројеката усмерених на инклузију Рома имају за циљ ефикаснију употребу буџетских и донаторских средстава, као и размену информација између свих релевантних корисника пројеката, донатора и тимова за њихово спровођење, чиме се даје значајна подршка процесу унапређења положаја Рома у Србији.

Пауновић је истакла да Влада настоји да у одлучивање о питањима која су од интереса за унапређивање положаја Рома буду укључени и представници ромске заједнице, кроз сарадњу са Националним саветом ромске националне мањине, као представничким телом, и организацијама цивилног друштва које се баве питањима инклузије Рома.

На локалном нивоу, како је подсетила, развијена је мултисекторска сарадња, тако да је у претходном периоду формиран оперативни мобилни тим у 20 пилот општина у Србији, који у свом саставу има ромског координатора, педагошког асистента, здравственог медијатора, представника центра за социјални рад и Националне службе за запошљавање, са циљем да допринесе томе да Роми на ефикаснији начин остваре своја права у заједници у којој живе.

Држава и друштво показују спремност да раде на развијању мултисекторске сарадње и стварању хуманијег модела збрињавања за припаднике ромске националне мањине, како би се проблем неформалних насеља решио, поручила је Пауновић.

Као најзначајнију активност у овом периоду она је навела израду нове стратегије за унапређивање положаја Рома до 2025. године.

По први пут ове године смо припремљенији за израду једног оваквог документа, с обзиром на то да су већ припремљене Полазне смернице за израду нове стратегије, указала је директор Канцеларије за људска и мањинска права.

Оне су, како је објаснила, израђене у оквиру ширег консултативног процеса са представницима локалне самоуправе широм Србије, државних органа и институција, независних институција, ромских организација цивилног друштва и Националним саветом ромске националне мањине.

Према њеним речима, на челу радне групе за израду новог секторског документа биће представник ромске националне заједнице, при чему нова стратегија треба да се заснива на принципима инклузивности, децентрализације, рационализације, економичности и ефикасности, као и на афирмативним мерама.

Предвиђено је да се мере друштвеног укључивања реализују кроз стратешке области као што су образовање, запошљавање и економско оснаживање, становање и здравље, прецизирала је Пауновић.

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Скупштине Србије Мехо Омеровић истакао је да Србија има развијене институционалне и нормативне механизме за инклузију Рома, али да су проблеми Рома и даље веома изражени, нарочито у погледу образовања, услова становања, запошљавања, дечјег рада и раних бракова.

Председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић рекао је да се из Скупштине Србије шаље јасан сигнал и порука Влади Србије и другим чиниоцима у друштву о веома тешком положају Рома.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт поздравио је напоре Владе Републике Србије на изради нове Стратегије за инклузију Рома, с обзиром на то да ће у њој бити садржане све неопходне мере и активности којима ће се утицати на унапређење положаја грађана ромске националности.

Девенпорт је оценио да ће у том документу бити садржан успех свих заједничких напора и правац у коме треба да се одвија инклузија Рома.

Амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард истакао је да ће Мисија ОЕБС-а наставити да пружа подршку Републици Србији на постизању промена у квалитету живота припадника ромске националне мањине.

Директор Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) Асија Вербанова указала је на велику неједнакост између мушкараца и жена, што се посебно одражава на припаднице ромске националне мањине.

Представник Женске ромске мреже Славица Васић информисала је присутне о активностима које та мрежа спроводи на унапређењу положаја припадница ромске националне мањине.

Најбољим студентима ромске националности, као признање за остварене резултате на студијама, уручени су лап-топ рачунари како би им се пружила подршка за наставак школовања.

Седници Одбора присуствовали су представници Националног савета ромске националне мањине, државних органа и институција, независних органа, међународних организација и ромских организација цивилног друштва.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]