Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Реализовано 200 пројеката на југоистоку и југозападу Србије

Објављено 18.09.2017.

Evropski PROGRESЗахваљујући пројектима које су у последње три године финасирале Европска унија (ЕУ) и Влада Швајцарске на југоистоку и југозападу Србије отворено је близу 100 нових предузећа и запослено 300 људи, истакао је Грем Тиндал, менаџер програма Европски ПРОГРЕС на трећем годишњем састанку Управног одбора који је одржан 14. септембра на Власинском језеру.

Од 251 пројекта који су финансирале ЕУ и Влада Швајцарске преко програма Европски ПРОГРЕС, једног од највећих развојних програма у Србији, 80% пројеката је већ завршено, а видљиви су и први ефекти који доприносе друштвеном и економском развоју 34 локалне самоуправе.

„Значајно смо побољшали  економску и социјалну инфраструктуру, допринели већем разумевању процеса доброг управљања и родне равноправности, а у наредном периоду на вама је да ове процесе примењујете у свом раду и пројектима“, рекла је Ана Станковић, менаџерка пројеката Делегације ЕУ у Србији.

Петар Василев је испред Швајцарске канцеларије за сарадњу нагласио да знања које су представници локалних самоуправа стекли у области доброг управљања треба примењивати у раду, планирању и одлучивању, јер се тако дугорочно доприноси бољем животу становништва.

Како је на састанку Управног одбора речено, посебно је важан напредак који је према анализама које Европски ПРОГРЕС ради у партнерству са локалним самоуправама, остварен у унапређењу конкурентности. Више од три четвртине програмских општина је значајно повећало своју конкурентност и то посебно у управљању финасијама, припреми техничке документације, издавању грађевинских дозвола и пружању општинских услуга, односно оним областима на којима је била фокусирна подршка путем програма Европски ПРОГРЕС.

Успешно реализован пројекат заштите географске ознаке власинског меда за који су ЕУ и Влада Швајцарске преко програма Европски ПРОГРЕС определили 10.000 евра управо је један од примера подршке унапређењу конкурентности локалне привреде и произвођача који ће допринети и бољој промоцији  подручја Власине.

„Наш мед је посебан баш због пчелиње испаше на Власинској висоравни, која је уредбом Владе Србије проглашена за Предео изузетних одлика и зато и има посебну арому лековитих биљака. Сада ће уз географску ознаку 80 наших чланова моћи да повећа пласман производа, унапреди и уједначи технологију производње, а надамо се да ће се и број младих пчелара повећати“, рекао је Ивица Костић из пчеларског удружења Матица из Сурдулице.

Удружење је преко програма Европски ПРОГРЕС добило техничку помоћ у изради спецификације и лабораторијских анализа за регистровање географске ознаке Власинског меда која представља гаранцију квалитета и даје производу додату вредност и могућност да буде конкурентнији на тржишту. Спецификације је одобрио Завод за заштиту интелектулане својине Републике Србије.

Поред власинског меда, у току је и процес стицања географске ознаке за ивањички кромпир, сјенички крављи сир, сјеничку стељу и сјеничко јагње, чиме ће ови производи настали као резултат традиције, знања и вештина, бити спремни за излазак на европско тржиште.

Представљајући досад постигнуте резултате програма оцењено је да је напредак остварен и у области инфраструктуре. Наиме, 40 главних пројеката припремљених уз подршку програма могу да привуку потенцијалне инвестиције у вредности од 29 милиона евра, што премашује укупан буџет програма Европски ПРОГРЕС за пет милиона евра, док је седам општина већ добило донације вредне више од три милиона евра.

Радови на 19 локалних инфраструктурних пројеката се одвијају по плану, а истакнута је важност инфраструктурних пројеката у 14 општина укључених у реализацију програма Европски ПРОГРЕС за које је ЕУ определила више  од 3,2 милиона евра. Ови пројекти су уговорени кроз Национални програм IPA 2013, први који се спроводи у децентрализованом управљању ЕУ средствима. Такође, уговорена су још два регионална пројекта које реализује Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније који ради при Министарству финансија – а то су завршетак изградње новог хируршког блока Градске болнице у Врању и изградња зграде за хитну службу Дома здравља у Новом Пазару.

На састанку је и истакнуто на да је програм у значајној мери допринео унапређену социјалне укључености кроз активности које су директно допринеле социјалном и економском оснаживању 9.000 људи из рањивих група, посебно жена и Рома. Највише је учињено у погледу њиховог запошљавања, образовања, унапређења приступа социјалним, здравственим и општинским услугама, као и остваривању људских и мањинских права.

Са трећег годишњег састанка Управног одобра програма Европски ПРОГРЕС је поручено да ће донатори наставити подршку развоју југа земље, а да је неопходно да сви партнери, првенствено локалне самоуправе активно учествују у финализацији пројеката како би у нове програме ушли без недовршених послова са стеченим искуствима и наученим лекцијама.

Саопштење Програма Европски ПРОГРЕС, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]