Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Регионална конференција „Будућност државе благостања на Западном Балкану”

Објављено 05.06.2018.

The Future of the Welfare StateУ Београду се од 6. до 8. јуна 2018. године одржава регионална конференција „Будућност државе благостања на Западном Балкану“.

Преко 200 кључних актера са Западног Балкана и из држава чланица ЕУ, развојних партнера, организација цивилног друштва, представника академске заједнице, социјалних партнера и др. окупиће се на скупу у Београду како би заједно радили на уобличавању регионалне агенде државе благостања.

Тродневни скуп ће обухватити 4 панел дискусије и 13 тематских радних група посвећених специфичним аспектима питања државе благостања. Поред тога, конференција ће покренути две регионалне иницијативе које ће даље радити на унапређивању државе благостања у региону: Иницијативу за унапређено управљање у социјалном сектору на Западном Балкану и Иницијативу за политике будућности државе благостања.

Регионална конференција “Будућност државе благостања на Западном Балкану” представља окосницу истоимене иницијативе коју је покренула група независних истраживачких организација и истраживача/-ица из земаља Западног Балкана у циљу остваривања заједничког утицаја у областима од значаја за државу благостања у региону.

Изазови са којима се суочавају државе благостања на Западном Балкану су велики, делимично специфични и још израженији у односу на развијеније земље. Сиромаштво и ризик од сиромаштва у државама Западног Балкана су на високом нивоу за европске прилике. Већина земаља има веома низак бруто домаћи производ, неповољну социјалну ситуацију, високу незапосленост и неадекватне исходе у сфери обра­зовања и здравства, те неефикасну извршну власт и администрацију. Регионално специфичне изазове представљају висока емиграција, ве­лики удео дуготрајне незапослености, као и распрострањена сива економија. У будућности може да се очекује да ће на државе благостања посебно да утичу и интензивирање промена у структури домаћинства и убрзање европских интеграција. Регионална иницијатива настоји да пружи додатни допринос тако што ће утицати на постојеће процесе усмерене на одрживе реформе у региону, као што су економско управљање и програми економских реформи, процес преговора о приступању ЕУ, програми реформи политике запошљавања и социјалне политике. Један од циљева је унапређење социјалне димензије европских интеграција на Западном Балкану.

Будући да су пред државама Западног Балкана бројне препреке и изазови који захтевају јасно усмерен друштвени одговор, идеја регионалне иницијативе је да створи простор за дуготрајније промишљање и циљано деловање кроз годишње регионално окупљање најистакнутијих истраживача/-ица и лидера/-ки у друштву. Као део регионалног партиципативног процеса, годишња конференција “Будућност државе благостања на Западном Балкану” даће смернице како да истраживачи/-ице у друштвеним наукама подрже креаторе/-ке политика у стварању одрживе социјалне политике усмерене на потребе угрожених група. Овако замишљена, регионална конференција представља значајан механизам и канал за деловање, са визијом да постане најрелевантнији догађај посвећен питањима државе благостања у овом делу света.

Кликните да преузмете програм Конференције (.pdf).

Више информација о конференцији и регионалној иницијативи потражите на сајту futureofthewelfarestate.org.

Догађај можете пратити на Facebook страни и Twitter профилу Регионалне иницијативе, а сви материјали са конференције биће доступни на сајту futureofthewelfarestate.org.

Регионалну иницијативу и конференцију „Будућност државе благостања на Западном Балкану“ подржавају: UNDP SerbiaPERFORMILOUNICEF СрбијаRegional Cooperation Council – RCC и Фондација за отворено друштво Србија.

Преузето са: csp.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]