Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Решење проблема правно невидљивих до краја 2015.

Објављено 23.10.2013.

У Србији би до краја 2015. требало да буде решен проблем “правно невидљивих” лица којих је по процени Високог комесаријата УН за избеглице (UNHCR) остало још око 8.500, рекао је 21. октобра Давор Рако из UNHCR-а. Како је навео, број правно невидљивих је смањен са око 15.000 људи, колико их је било када је UNHCR почео да се бави тим проблемом. Решавање питања “правно невидљивих” олакшале су измене појединих закона, као и сарадња Министарства правде, UNHCR-а и заштитника грађана која је на том плану успостављена пре годину дана.

“Правно невидљива” лица нису уписана у матичну књигу рођених и немају личну карту као основни идентификациони документ, лишена су свих јавних сервиса, не могу у школу, не могу да се лече и немају приступ социјалној заштити.

Решавањем тог проблема, како је навео Рако, Србија поново показаује своју приврженост заштити људских и мањински права.

“Велики је помак што данас радимо заједно с Министарством правде и државне управе и заштитником грађана. Мислимо да се овај проблем може решити у нареде две године”, казао је Рако новинарима у београдском хотелу “Палас” где је одржан скуп посвећен “правно невидљивим” лицима.

Он је казао да је циљ споразума с Министартсвом правде и државне управе и заштитником грађана који је потписан априла 2012. решавање проблема кроз заједничку координацију рада на терену и изналажења системских решења за проблем.

“Добра вест је да је број правно невидљивох смањен. UNHCR кад је почео да се бави тим проблемом тај број је био више од 15.000 људи”, казао је Рако.

Он је навео да UNHCR, заштитник грађана и држава настављају да пружају бесплатну правну помоћ на терену у поступцима накнадног уписа у матичну књигу рођених, обнове уписа и прибављање других докмената, посебно личних карата.

Помоћница министра правде и државне управе Јасмина Бенмансур казала је да су правно невидљива лица која нису уписана у матичну књигу рођених, немају право на лично име, држављанство, пребивалиште и боравиште.

Према њеним речима, нови Закони о матичним књигама из 2009. је у прве две године примене дао највеће позитивне ефекте јер је велики број људи остварио право на накнадни упис у матичне књиге рођених.

“Прошле године усвојена је допуна Закона о ванпарничном поступку у којем се утврђује време и место рођења, а која омогућава свима који пред матичарем не могу да остваре то право, да могу да га остваре пред судом”, казала је Јасмина Бенмансур.

Она је казала да је за годину од потписивања споразума с UNHCR-ом и заштитником грађана спроведен велики број активности које су знатно унапредиле остваривање права оних који нису уписани у матичну књигу, да је организована обука матичара, запослених у центрима за социјални рад и полицијским управама, обука судија, пружање бсесплатне правне помоћи и медијска кампања.

“Сви органи су се укључили у решавање проблема”, казала је помоћница министра.

Живојин Митровић из Националног савета Рома казао је да тај савет проблем “правно невидљивих” лица препознао пре девет година и да је у сарадњи с UNHCR-ом успео да то наметне као једну од тема разговара на нивоу државе.

“Издавање докумената одшкринуће врата за решаваје проблема тих људи, јер без уласка у правни систем и без добијања докумената правно невидљиви су лишени свих јавних сервиса, не могу у сколу, не могу да се лече, немају приступ социјалној заштити, немају никакав приступ држави”, казао је Митровић.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]