Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ромкиње једна од најрањивијих друштвених група, ЕУ планира више новца за њихово укључивање

Објављено 01.11.2018.

Regionalna konferencija “Ekonomska (ne)zavisnost romskih žena: izazovi i rani uzroci”Ромкиње представљају једну од најосетљивијих група у друштву, много података указује на њихов неравноправан положај у друштву, а ЕУ планира да уложи више средстава у њихову интеграцију, оцењено је на почетку дводневне регионалне конференције посвећене оснаживању Ромкиња.

Заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Матеја Норчич Штамцар је навела да је ЕУ до сада наменила пет милиона евра за регионалну сарадњу за оснаживање Рома, као и да је само Србији наменила 11,4 милиона и да у будућности намерава да помогне са још 20 милиона евра.

“Ромкиње су на неки начин двоструко дискриминисане – као жене и као припаднице ромске популације. ЕУ помаже да се деца (Рома) упишу у матичне књиге, имамо 20 мобилних тимова који уче Роме о основним правима, помажемо грантовима ромско цивилно друштво”, рекла је Норчич Штамцар.

Она је додала да ЕУ такође решава стамбена питања у 11 ромских заједница и да су у последње две године доделили 1.000 стипендија за завршавње средњошколског образовања.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је рекла да ЕУ и Европска комисија значајно помажу интеграцију ромске етничке мањине, али и да Србија одваја сопствена средства у исту сврху. Она је навела да је Влада Србија поносна што има уређене стратешке документе, акциони план, средства у буџету намењена за ту сврху, али и да има приступ IPA пројектима вредности око 9,2 милиона евра и да ће “у будућности преговарати о томе како најбоље утрошити средства”.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић је казао да институције ЕУ заједно са тим Саветом осмисле пројекат и подржавају га три године, а да ће бити подржани и у наредне три године, са још више средстава. “Идеја је била следећа – урадити нешто да се побољша положај ромске заједнице у региону, подржати владе и њихове националне програме за интеграцију Рома, како би урадили више него што су саме замислиле за побољшање положаја Рома. Побољшавање положаја Рома не значи радити нешто посебно за њих – то само значи да погледате друштво као целину, да видите колико је велика потреба да ти људи у правом смислу постану део те заједнице”, рекао је Свилановић. Он је навео да постоје велике разлике између ромске и других заједница у региону, да велики број Рома није завршио основну школу и да један одсто оних који упишу факултет заправо га и заврше. “Девет од десет Ромкиња нема посао. Главна ствар је подржати их да добију посао. Када жена има посао динамика у породици је другачија, однос према друштву је потпуно другачији, зато што се онда осећа као неко ко може нешто да промени”, додао је Свилановић.

Регионалну конференцију “Економска (не)зависност ромских жена: изазови и рани узроци” заједнички су организовали Акциони тим за интеграцију Рома 2020 Савета за регионалну сарадњу и организација Balkan International.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]