Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Светски дан подизања свести о аутизму

Објављено 02.04.2020.

2. april - Svetski dan podizanja svesti o autizmuПрема резолуцији коју је донела Генерална скупштина УН 2007. године, 2. април је проглашен Светским даном подизања свести о аутизму. Иницијатива је потекла од државе Катар, а овај Дан је први пут обележен 2008. године.

Одељење за глобалне комуникације и Одељење за економска и социјална питања Уједињених нација, у сарадњи са особама са аутизмом и њиховим представничким организацијама, као и уз подршку држава чланица, сваке године обележавају овај дан са посебним фокусом на једној од тема која је од посебног значаја за особе са аутизмом, а у 2020. години ће се бавити темом преласка у одрасло доба.

Како је наглашено у оквиру најаве Уједињених нација поводом обележавања овог Дана, постати одрасла особа обично се изједначава са пуноправним и равноправним учешћем у друштвеном, економском и политичком животу заједнице. Међутим, прелазак у одрасло доба представља додатни изазов за особе с аутизмом због недостатка прилика и подршке у овој фази њиховог живота. Као резултат тога, завршетком средње школе, када престају образовне и друге услуге које пружају институције, ова фаза њиховог живота окарактерисана је као „пад са литице“.

Скреће се пажња и на питања која се односе на важност учешћа особа са аутизмом у култури младих и самоодређењу, одлучивању у заједници, приступу пост-средњем образовању и запошљавању, као и самосталном животу.

Претпоставља се да у свету особе са аутизмом чине 1 до 2% популације. Према Светској здравственој организацији једно од 160 деце има поремећај спектра аутизма.

Поремећај из спектра аутизма односи се на низ стања које карактерише смањен степен социјалних, комуникацијских и језичких вештина, а код неких појединаца и уски распон интересовања и активности који су јединствени за појединца и који се понављају. Особе с аутизмом су због тога изложене стигми и дискриминацији, која укључује неправедно ускраћивање здравствене заштите, образовања и могућности да се укључе и буду активни учесници/е у својим заједницама. Према Извештају о напретку Циљева одрживог развоја за 2019. годину истакнуто је да су потребни већи напори за стварање инклузивног друштва и осигурање једнаких права за особе са инвалидитетом, укључујући и особе са аутизмом.

У Републици Србији још увек се не зна тачан број особа са аутизмом. Очекује се завршетак рада на Националном регистру деце са сметњама у развоју који реализује Министарство здравља, односно Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”. Постојање регистра ће омогућити увид у број особа са аутизмом у Србији, али и правовремено остваривање свих права особа са аутизмом и њихових породица, као и боље планирање националних и локалних политика, средстава и ресурса.

Како је овогодишњи Дан подизања свести о аутизму посвећен преласку у одрасло доба, важно је истаћи да са 18 година особа постаје пословно способна, што је један од предуслова за уживање права и обавеза у свим областима друштвеног живота. Када говоримо особама са инвалидитетом, оне су најчешће лишене пословне способности само на основу инвалидитета.

Према резултатима последњег пописа из 2011. године, у Републици Србији живи 571.780 особа са инвалидитетом. Скоро свака осма особа са инвалидитетом у Републици Србији старија од 15 година није похађала школу. Анализа утицаја Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом показала је да се положај особа са инвалидитетом побољшао током осам година примене овог закона. Међутим, у оквиру различитих извештаја (Добровољни национални извештај о спровођењу Агенде 2030, Извештај Европске комисије о напретку Републике Србије за 2019. годину и оквиру праћења о примени Конвенције  Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом) истакнуто је да неједнакост и даље расте, да је потребно радити на развијању инклузивног друштва, издвајати додатна средства за развијање услуга у заједници, лиценцираних пружалаца услуга, ускладити смештај и лечење са међународним стандардима и развити стратегију деинституционализације. Овакве мере требало би да допринесу могућности за самосталан живот у заједници што доводи до смањења зависности од породице, институционализације, изолације и сегрегације. Одредбама члана 19. Конвенције о правима особа са инвалидитетом признаје се свим особама са инвалидитетом једнако право на самосталан живот и укључивање у заједницу уз слободу избора и контроле свог живота.

Значајан искорак у остваривању права особа са инвалидитетом Србија је направила (осим што је потписница више међународних докумената у области људских права) усвојивши Националну стратегију унапређења положаја особа са инвалидитетом за период од 2020. до 2024. године.

Израду Стратегије активно је подржао Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва у консултативним процесима са организацијама цивилног друштва и процесу јавне расправе, а у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Тимом Уједињених нација у Србији.

Нова Стратегија предвиђа сет мера које би требало да допринесу томе да особе са инвалидитетом на равноправној основи уживају сва права и слободе гарантоване Уставом, законима и међународним уговорима. Предвиђене мере у оквиру Стратегије требало би да допринесу уклањању препрека у области приступачности, партиципације, једнакости, запошљавања, образовања и обуке, социјалне заштите, здравства и других аспеката који доприносе остваривању инклузивне једнакости.

Једна од кључних мера која ће у будућности дефинисати квалитет преласка у одрасло доба особа са аутизмом односи се на реформу законског оквира у области пословне способности која би требало да обезбеди да особе са инвалидитетом  уживају сва права на равноправној основи са другим грађанима и успостављање система одлучивања уз подршку која замењује старатељску заштиту.

Иако је аутизам стање (не болест) које траје целог живота, уз подршку породици и детету још од најранијег доба, укључивањем у образовање и касније у свет рада, развијањем различитих услуга, могу да се учине велики искораци у подршци у преласку у одрасло доба и осамостаљивању особа са аутизмом, што представља добробит не само за појединца/ку већ и за друштво у целини.

Повезана документа:

Препоручени садржаји са нашег сајта:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]