Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Седам најбољих „Идеја за боље сутра“ награђено са 40.000 евра

Објављено 22.11.2017.

Pobednici konkursa "Ideje za bolje sutra"UniCredit фондација, UniCredit Банка, Фондација “Ана и Владе Дивац” и Смарт колектив 20. новембра су представили победнике трећег издања конкурса “Идеја за боље сутра” који има за циљ да допринесе развоју социјалног предузетништва, као и проналажењу идеја за производе и услуге који могу да унапреде имиџ Србије у региону и иностранству.У периоду од 6. јуна до 18. јула 2017. године, пријављено је преко 130 идеја.

Током друге фазе, комисија је одабрала 15 финалиста који су предложили најбоље идеје и са којима су стручњаци радили на развоју бизнис плана. Потом је комисија оцењујући бизнис планове, иновативност идеје и одрживост пројекта, одабрала победнике. Седам најбољих финалиста добија бесповратна средства у укупном износу од 40.000 евра.

Комисија је једногласно одлучила да средства у износу од 35.000 евра додели следећим финалистима: Initiative for social empowerment, Удружењу грађана за борбу против трговине људима и свих облика насиља над женама “Атина”, Удружењу грађана “Вунена”, Удружењу за подршку особама ометеним у развоју “Наша кућа”, Удружењу за подршку особама са психофизичким сметњама “ЗаЈедно”, Социјалној земљорадничкој задрузи “Нова перспектива” и Удружењу грађана “Лицеулице”. Након тога, запослени UniCredit Банке су гласали и одабрали две организације којима су додељена додатна бесповратна средства у износу од по 2.500 евра, и то “Нашој кући” и “Атини”.

Маурицио Карара, председник UniCredit фондације, је изјавио: „Успех ове иницијативе, која нуди конкретне алате за подршку пројектима посвећеним интеграцији радних места и оснаживању заједница, првенствено је резултат сарадње искусних партнера као што су UniCredit Банка, Фондација ‘Ана и Владе Дивац’ и Смарт Колектив. ‘Идеја за боље сутра’, са своја три издања, допринела је јачању екосистема социјалне економије у Србији, подржавајући развој нове генерације иновативних и друштвено оријентисаних организација и предузећа како бисмо креирали снажнију социјалну економију унутар земље”.

Чила Ихас, председница Извршног одбора UniCredit Банке Србија, је овом приликом додала: „До сада смо прешли дуг пут, а избор најбољих седам, од преко 130 идеја, није био лак задатак. Али данас се не завршава наш конкурс. Данас отварамо ново поглавље, у оквиру којег ћемо са победницима поделити широко знање и стручност, не само наших партнера, веć и запослених наше банке. Захваљујући њиховој подршци, ова социјална предузећа ће бити спремна да наставе свој пут раст и успеха, како на домаћем, тако и међународном тржишту.”

Ана Коешал, директорка Фондације “Ана и Владе Дивац”, је поводом проглашења победника изјавила: „Изузетно ми је задовољство што смо и трећи пут успешно спровели конкурс ‘Идеја за боље сутра’ и што још једном можемо да се похвалимо веома иновативним идејама наших победника. Напоменула бих и да се наш посао данас не завршава јер настављамо да пружамо подршку победничким пројектима како бисмо обезбедили успешну имплементацију идеја и утицали на пласман производа. Оно што овај пројекат чини посебним је и то што помаже предузећима која имају социјалну компоненту да унапреде своје пословање и изађу на тржиште.”

На крају, Невен Мариновић, директор Смарт колектива, је изјавио: „И поред чињенице да социјална економија и социјална предузећа добијају све већи значај и подстицај у Европској унији, у Србији ова тема и даље није довољно препозната, нити ужива довољну подршку и поред великог позитивног утицаја који може имати на друштво и економију. Утолико је већи значај и овог пројекта, али и чињенице да је он резултат широког партнерства између лидера у приватном сектору то јест UniCredit Банке, и у непрофитном сектору као што су Дивац фондација и Смарт колектив. Посебно смо поносни што овај пројекат, поред финансијске подршке, коју обезбеђује UniCredit Фондација, подразумева и дугорочнији рад са изабраним предузећима, јер је управо овај вид подршке, поред недостатка расположивих средстава, мапиран као приоритет од стране социјалних предузећа. Наиме, преко 80% предузећа која смо анкетирали, каже да су кључни проблеми са којима се суочавају у раду, недостатак средстава и недостатак стручне подршке, знања и менторстава, тако да овај пројекат покушава да одговори на оба кључна изазова. “

У наредној фази, у оквиру програма менторства, који ће трајати до средине 2018. године, победници ће се удружити са експертима из Смарт колектива и запосленима UniCredit Банке који ће им обезбедити највреднију подршку за даље пословање – познавање тржишта и експертизу финансијског сектора. Програм менторства ће подржати и Центар за техничку помоћ Европског Фонда за Југоисточну Европу (EFSE DF).

Извор: odgovornoposlovanje.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]