Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Скуп: Формулисање политика, мера и одлука на локалном нивоу на основу података и истраживања

Објављено 20.11.2011.

Skup: Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanjaПрви скуп на тему Формулисање политика, мера и одлука на локалном нивоу на основу података и истраживања одржан је од 16 – 18. новембра ове године на Златибору. Скуп је реализован  у сарадњи са УНИЦЕФ-ом. На скупу је учествовало 10 изабраних општина и градова од укупно 26,  колико се јавило на позив за учешће у размени примера добре праксе. Политике и мере које су формулисане на бази података у областима образовања и социјалне заштите представили су представници Бора, Ваљева, Ивањице, Кањиже, Крушевца, Љубовије, Мајданпека, Новог Сада, Руме и Сјенице. На скупу је присуствовало укупно 29 представника и представница ових градова и општина.

Искуства на прикупљању и анализи података за успостављање услуге дневног боравка за децу са сметњама у развоју представиле су општине Бор и Љубовија и град Ваљево. На основу анализе података у Руми је установиљено да постоје потребе за успостављањем дневног боравка у урбаној средини и помоћи у кући за децу са сметњама у развоју у руралним насељима, док је у Кањижи установљено да постоји потреба да се развије програм ране стимулације за децу са сметњама у развоју. У Крушевцу је,  на основу података тужилаштва, вишег суда, управе школа, центра за социјални рад и невладиних организација, установљен пораст малолетничке делинквенције, па је успостављен дневни боравак за децу и младе са проблемима у понашању.

У општини Сјеница опсежним истраживањем је утврђено да постоји потреба за оптимизацијом школске мреже, што је резултирало планом за оптимизацију. Новосадски програм “Учење на даљину“, такође базиран на подацима и истраживањима, омогућава деци која су из било ког разлога не похађају школу, да стичу иста знања као њихови вршњаци у редовном школовању. Кроз мапирање потреба и анкете, у општини Мајданпек су унапређени рад и процедуре интерресорне комисије, док је у Ивањици успостављен дневни боравак за децу са сметњама у развоју и основан вртић.

Skup: Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanjaСкуп је био конципиран као интерактивна радионица, комбиновањем стручних блокова са презентацијама општина и градова и одговарајућим временом за дискусију и питања.  Различити блокови су обухватили теме важне за формулацију политика и мера на бази података и истражвања, и то: важност података за формулисање политика и мера и  индикатори  социјалне заштите и образовања на локалном нивоу. Представљени су и инструменти за унапређење услуга на локалном нивоу, као што су мапирање потреба и анкета о задовољству корисника. Учесници су такође имали прилику да се се информишу  о   методологији размене примера добре праксе која се користи у Европској унији (peer reiew).

Учесници су скуп оценили високим оценама, а посебно су били задовољни интерактивним начином рада. Поред писаних коментара о свакој презентацији, учесници су дали и препоруке за критеријуме за избор примера добре праксе.

Публикација о формулисању политика и мера на бази података  ће бити објављена почетком 2012. године.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]