Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

„Слажемо се“ – Позив за унапређење социјалне кохезије у мултиетничким општинама (рок: 5.12.2018)

Објављено 24.10.2018.

„Slažemo se“ – Poziv za unapređenje socijalne kohezije u multietničkim opštinama (EU PRO)Развојни програм ЕУ ПРО објавио је јавни позив „Слажемо се“ за подршку пројектима организација цивилног друштва (ОЦД) и локалних самоуправа (ЛС) који за циљ имају унапређење социјалне кохезије у мултиетничким општинама из два региона – Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије. Европска унија ће кроз овај позив са 400.000 евра подржати пројекте који треба да допринесу смањењу неједнакости и дискриминације, унапређењу међуетничког разумевања као и пружању једнаких могућности за сваког појединца и појединку у овим заједницама.

Право учешћа на конкурсу, који је отворен до 5. децембра 2018. године, имају 32 програмске локалне самоуправе* и њихове институције, које су по Закону о локалној самоуправи национално мешовите**, као и организације цивилног друштва регистроване у једној од ових општина и градова. Оне могу да конкуришу са пројектима који доприносе унапређењу друштвено-економског положаја рањивих група кроз њихово економско оснаживање и побољшање приступа социјалној и здравственој заштити, образовању и другим основним правима.

Такође, пројекти могу да буду фокусирани на унапређење међуетничких односа и дијалога кроз остваривање боље сарадње међу различитим етничким заједницама, те на подстицање сарадње међу мултиетничким локалним самоуправама кроз умрежавање и размену искустава и примера добре праксе. Организације цивилног друштва и локалне самоуправе могу да конкуришу и са пројекатима који треба да допринесу усклађивању локалних политика за националне мањине са националним оквиром.

„Европска унија кроз ове пројекте даје подршку стварању друштва које је посвећено добробити свих својих чланова и чланица, друштва у коме су људи заштићени од дискриминације, верују својим суграђанима и институцијама и заједно раде на бољој будућности за себе, своје породице и своју заједницу“, рекао је Грем Тиндал, менаџер програма ЕУ ПРО.

Износ средстава који може да буде одобрен за појединачни пројекат ће се кретати у распону од 10.000 до 15.000 евра, док партнерски пројекти могу да добију и до 30.000 евра.

Како би приближио услове јавног позива заинтересованим организацијама и локалним самоуправама, ЕУ ПРО организује информативне сесије, и то 30. октобра у Кучеву, 31. октобра у Бору, 2. новембра у Ваљеву, 6. новембра у Сјеници, 7. новембра у Нишу и  8. новембра у Врању, а пријављивање за учешће на инфо сесијама врши се путем мејла biljanak@unops.org.

Више информација о самом позиву, критеријумима за избор корисника, начину конкурисања као и документација за пријављивање доступне су на интернет страници ЕУ ПРО програма: Јавни позив за достављање предлога пројеката за јачање социјалне кохезије у мултиетничким општинама.

*Бабушница, Бела Паланка, Бојник, Бољевац, Бор, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Врање, Голубац, Димитровград, Дољевац, Жагубица, Житорађа, Коцељева, Кучево, Лајковац, Лебане, Лесковац, Мајданпек, Медвеђа, Мерошина, Неготин, Нови Пазар, Петровац на Млави, Пожаревац, Прешево, Прибој, Пријепоље, Сјеница, Сурдулица и Тутин

**MDULS.gov.rs  Закон о локалној самоуправи (.pdf) према коме су национално мешовите јединице локалне самоуправе оне у којима припадници једне националне мањине чине више од пет процената од укупног броја становника или свих националних мањина чине више од десет процената од укупног броја становника према последњем попису становништва у Републици Србији.

Извор: www.eupro.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]