Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Словенци одбацили легализацију истополних бракова

Објављено 21.12.2015.

just_married - ilustracijaСловенци су се на референдуму 20. децембра великом већином гласова изјаснили против легализације истополних бракова. Иако је број бирача који су изашли на референдум био мали, право на истополне бракове ће бити избрисано из закона пошто се више од петине од укупног броја бирача изјаснило против и тиме је испуњен законски минимум. Противници истополних бракова у Словенији пре свега оспоравају право на усвајање деце које је овим законом, донетим у марту, дато истополним паровима. У Словенији постоји такозвано регистровано партнерство које истополним паровима даје извесна права пред законом.

Према прелиминарним резултатима које су објавиле словеначке власти, 63% Словенаца изјаснило се против закона који дефинише брак као заједницу две пунолетне особе, док је 37% подржало тај предлог.

На референдум је изашло само 35,65% бирача, али су противници истополних бракова успели да осигурају довољну подршку, пошто је било неопходно да се против закона изјасни петина или 342.000 бирача, док се на референдуму 20. децембра изјаснило 389.115 бирача.

Словеначки парламент је у марту убедљивом већином, уз подршку левице и странака центра, донео закон којим се истополним паровима даје право да склопе брак, али су конзервативне групе уз подршку Католичке цркве затражиле референдумско изјашњавање о том питању.

Након референдума ће формулација породичног законика морати да се мења како би се права хомосексуалаца ограничила на такозвани грађански пакт, односно регистровано партнерство, које се примењује већ неколико година и даје истополним паровима одређена права.

Словенија је једна од најлибералнијих бивших комунистичких земаља, пошто је прва омогућила истополним паровима да склопе брак. Међутим, права геј особа су и даље осетљива тема у земљи у којој је већина католичке вероисповести.

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања је пред референдум позвао Словенце да кажу “не” и подрже породицу као основу друштва.

Председница конзервативне странке Нова Словенија (NSi) Људмила Новак оценила је да је порука јасна. “Морамо штитити права детета. Сложили смо се да дефинишемо права која одговарају хомосексуалцима али уз очување породице као основног окружења за децу”, рекла је она.

Могућност усвајања деце у случају истополних парова, предвиђена законом, највише је оспоравана током референдумске кампање.

“Треба да им дамо сва права али не и право да имају децу”, рекла је 76-огодишња Ема после изјашњавања на референдуму у Копру.

Премијер Миро Церар и председник Борут Пахор подржали су право хомосексуланих парова на брак.

Нови закон, који су пре свега подржали партија центра премијера Мира Церара и њен социјал-демократски коалициони партнер, дефинише брак као “доживотну заједницу две особе независно од пола”.

До одржавања референдума за чије организовање је било неопходно да се прикупи 40.000 потписа грађана, примена закона је одложена и није склопљен ниједан истополни брак.

За евентуални нови покушај за увођење истополног брака законском изменом у парламенту потребно је да прође 12 месеци.

“О томе би требало да одлучују стручњаци, влада”, каже Војко, поборник истополних бракова.

Гласачи у бившој југословенској републици одбили су да дају више права геј паровима и на референдуму 2012. На том референдуму је такође била мала излазност, а 55% бирача се изјаснило против.

Гласање у Словенији показује културне разлике унутар Европске уније у којој западне чланице дај све више права геј особама, док земље на истоку задржавају конзервативне ставове према лезбијској, геј, бисексуалној и трансродној заједници.

Истополни бркови су дозвољени или ће то ускоро постати у 18 земаља, од којих је 13 у Европи. Све земље су се определиле за усвајање закона о томе у палраменту осим у Ирској у којој је одобрен у мају на референдуму.

У ЕУ 10 земаља одобрава истополне бракове, док су регистрована партнерства могућа у 19 земаља, укључујући оне у којима је могућ и истополни брак.

Извор: Бета, АФП, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]