Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

СмартСтарт пројекат омогућио да 12 социјалних предузећа набави опрему за своје бизнисе

Објављено 19.04.2019.

smartstart_logoУ оквиру Међународне недеље цивилног друштва одржан је завршни догађај СмартСтарт пројекта који је омогућио да 12 предузећа набави опрему за своје бизнисе.

Међународна недеља цивилног друштва у коорганизацији Грађанских иницијатива, међународне мреже CIVICUS, а уз подршку BCSDN-а, организована је у Београду од 8. до 12. априла 2019. године у Дому Омладине. Овај догађај је имао за циљ да окупљеним делегатима из целог света скрене пажњу на проблеме са којима се суочава цивилно друштво, а првенствено на сужавање простора за деловање цивилног друштва. Догађај је обухватио три важне области за превазилажење препрека које су представљене кроз три сегмента: Мостови, Степенице и Улице. Ове теме обухватале су начине и успешне приче људи из целог света, који су представили своју борбу са затварањем простора за политичко, активистичко и грађанско деловање.

Грађанске иницијативе су у оквиру програма јачања капацитета организација цивилног друштва спровеле пројекат за подстицање социјалног предузетништва – СмартСтарт, у партнерству са организацијом CPCD из Босне и Херцеговине и партнерским организацијама из Македоније, Црне Горе и Турске, а уз финансијску подршку Европске уније. Овај пројекат је имао за циљ да подстакне удружења и појединце/ке да покрену свој посао и унапреде своје пословање кроз развој економске компоненте бизниса, али и социјалне, тако што ће сарађивати или запослити/ангажовати особе које су маргинализоване, тешко запошљиве или у ризику од сиромаштва, као и особе на рехабилитацији.

Осим директне финансијске подршке удружењима, друга важна компонента овог пројекта била је и заговарање за стварање регулисаног правног оквира у коме социјална предузећа могу да послују у оквирима закона уз одређене пореске олакшице, или посебан статус у неким областима.

Догађај су отворили представник Делегације Европске уније Ekmel Cizmecioglu и Бојана Селаковић, програмска директорка Грађанских иницијатива.

Удружења која су награђена грантом представила су на финалном догађају своје активности и своје идеје представницима/ама бизнис сектора, start up-овима и представницима/ама других удружења, који су им поделили савете и коментаре како да повећају успешност и не понове неке грешке које су они правили.

Представници/е менторског панела који учесницима/ама дали драгоцене савете били су:

  • Ђурђа Ђукић, ICT Hub
  • Лука Пришуњак – Swisscontact / Swiss Foundation for Technical Cooperation
  • Владица Јовановић – Бродото
  • Соња Дакић – Живи, ради, воли
  • Тијана Бановић – Froncla.rs
  • Александра Кецојевић – Фондација „Ана и Владе Дивац”.

Завршни догађај модерирала је Бојана Јевтовић испред Фондације Дивац, док је њен колега Жељко Митковски представио производе Фондације Дивац који су намењени удружењима на локалу, кроз коришћење услуге картице лојалности. Другу могућност локалног развоја представља Омладински фонд који пружа подршку организацијама са локала које имају идеју да нешто учине за своју заједницу.

Учесници СмартСтарт програма су: РазливалиштеЦентар за афирмацију деце и омладине – ЦАДОBusiness Innovation Programs – BIPSУдружење за локални развој КаменицаИз кругаKid HubУдружење инвалида церебралне и дечје парализе УжицеУдружење за друштвени развој младих „Интерактив”, Удружење грађана за развој и унапређење заједнице „Сан”Тимочки омладински центарCaritas Шабац и Кеве знају како.

Након питања и коментара из публике, Милица Антић из Грађанских иницијатива закључила је у финалном обраћању да у контексту сужавања простора за деловање цивилног друштва јесте неопходно обезбедити средства за континуирану одрживост удуржења, а када то доноси и подршку некој угроженој групи тада овај начин рада постаје још значајнији и пожељнији.

Извор: www.gradjanske.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]