Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Спречавање насиља у породици применом нових метода

Објављено 16.04.2019.

stop_nasilju - ilustracijaДржавна секретарка Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије Биљана Поповић Ивковић 16. априла је најавила да ће у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији“ бити уведена нова мера заштите жртава породичног насиља – систем наруквица за жртве и починиоце насиља.

Поповић Ивковић је на састанку поводом почетка поменутог пројекта објаснила да ће наруквице бити повезане са полицијским управама, како би жртве могле брзо да сигнализирају да се налазе у опасности, а полиција одмах да реагује.

Она је истакла да пројекат „Унапређење безбедности жена“, који ће се захваљујући организацији UN Women, уз финансијску подршку Краљевине Норвешке, једним делом реализовати у оквиру Министарства унутрашњих послова, представља нову фазу у борби против те врсте насиља.

Према њеним речима, спречавање насиља над женама, уз превенцију, пружање помоћи и оснаживање жртава насиља у породици, једна је од приоритетних активности МУП-а.

Поповић Ивковић је указала на то да је од усвајања Закона о спречавању насиља у породици, који се примењује од јуна 2017. године, полиција добијањем нових овлашћења преузела већу одговорност да стане на пут насилницима којима су жене биле главна мета.

Државна секретарка је прецизирала да је током 2018. године полиција изрекла 27.042 хитне мере, од чега 8.065 мера привременог удаљења учиниоца из стана и 18.977 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази.

Од почетка 2019. године донето је укупно 6.890 хитних мера, од чега 2.079 мера привременог удаљења учиниоца из стана и 4.811 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази, прецизирала је она и додала да је током ове године полиција ухапсила 407 особа због породичног насиља.

Поповић Ивковић је истакла да је забележено и значајно смањење броја убијених жена у породичном насиљу, и навела податак да су у 2019. години убијене четири, а у 2018. години 33 жене.

Уколико те податке упоредимо са 2012. годином када је убијено 36 жена или 2013. годином, када су, нажалост, убијене 42 жене, онда можемо рећи да су статистички показатељи ове године бољи, оценила је Поповић Ивковић.

Државна секретарка је поручила да то, међутим, није довољно и да морамо да учинимо додатне напоре како бисмо дошли у ситуацију да немамо ниједну жртву.

Она је нагласила да ће се МУП и у наредном периоду још интензивније борити против насиља у породици, уз оцену да је у питању друштвени проблем на који је потребан снажан одговор државе и друштва.

Због тога ћемо одговорно и хитно поступати по свакој пријави насиља, а наставићемо да са посебним сензибилитетом радимо на превенцији насиља над женама, рекла је Поповић Ивковић.

Амбасадор Краљевине Норвешке у Београду Арне Санес Бјорнстад изразио је уверење да ће овај пројекат, који се заснива на превенцији применом нових електронских метода и променом менталитета, бити успешан.

Шефица Канцеларије UN Women Милана Рикановић истакла је да овај нови иновативни пројекат има за циљ успостављање ситуације у којој неће бити насиља и у којој неће постојати родни стереотипи.

Рикановић је, говорећи о новим технологијама, рекла да ће у оквиру овог пројекта започети тестирање пилот-пројекта наруквица за жртве и починиоце насиља, који ће омогућити полицијским службеницима да у реалном времену прате у ком тренутку су насилници прекршили меру забране приласка.

Према њеним речима, жене у руралним крајевима мање пријављују насиље, што значи да можда немају приступ информацијама и системима подршке, због чега ће се у оквиру пројекта радити директно са њима.

Кључни фактор успеха нашег рада јесте да сви заједно радимо и да знање и ресурсе ставимо у службу борбе против насиља и стереотипа, нагласила је Рикановић.

Циљ нам је да нико не буде изостављен. Морамо учинити све да жене имају једнака права и могућност да их користе, да имају приступ информацијама, да знају која су њихова права и на кога у случају насиља могу да се ослоне, објаснила је она.

Пројекат „Унапређење безбедности жена у Србији“, који спроводи организација UN Women у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и подршку Краљевине Норвешке, трајаће три године.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]