Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија напредовала по родној равноправности

Објављено 30.10.2013.

gender-symbolsСрбија је по родној равноправности на 42. месту од 136 држава обухваћених овогодишњим извештајем Светског економског форума (СЕФ). То је помак за осам места у поређењу с 2012. годином, када се Србија први пут нашла у извештају који показује доступност образовања и здравствене заштите женама, али и могућности за њихово учешће у политичком и економском животу. Први на глобалној листи пету узастопну годину је Исланд, где су разлике између мушкараца и жена најмање, а следе Финска, Норвешка и Шведска. Највећи јаз у родној равноправности бележи се у земљама Блиског истока и Африке.

Према осмом годишњем извештају Форума, генерално гледано, разлике у положају мушкараца и жена у свету делимично су смањене у 2013. години, али је напредак спор.

Земље су рангиране по способности да смање разлике између мушкараца и жена у четири кључне области – економији, политици, образовању и здравству.

Од 133 земље које су обухваћене и овогодишњим и прошлогодишњим истраживањем, 86 је у протеклој години смањило родну неравноправност при чему су четири првопласиране смањиле јаз у родној равноправности за између 81% и 87%.

Међу десет најбоље пласираних су и Филипини, који су чак први пут ушли међу првих пет, Ирска (6. место), Нови Зеланд (7.), Данска (8.), Швајцарска (9.) и Никарагва (10.)

Србија

Србија је најбоље пласирана у погледу учешћа жена у политици – на 39. позицији, на средини листе је по питању учешћа жена у образовању – 55, и економији – 59, док је међу најгорима у погледу здравствене заштите (111.).

У извештају се истиче да је Србија повећање јаза у погледу здравства и више него надокнадила напретком у остале три области. Поређења ради, у 2012. години Србија је по учешћу жена у економији била 67, по учешћу у политици 40, у образовању 61. а у здравству 91.

Према извештају Форума, жене у Србији могу очекивати 66 година живота без већих здравствених проблема, по стопи писмености жена Србија је 74. међу 136 земаља, по једнакости плата за исти рад 78, по учешћу жена у парламенту 22. а по броју жена министара на 68. месту у свету.

Извештај је показао и да су жене међу власницима у 29% компанија а да су у 16% фирми на руководећим позицијама, као и да је удео жена у укупној запослености искључујући пољопривреду 44%.

На пољу образовања и коришћења технологије, 90% наставника у основном образовању у Србији су жене, 64% у средњем а 46% у високом образовању. Истовремено, према подацима из новог извештаја Светског економског форума, 36% жена а 47% мушкараца у Србији користи интернет.

Од земаља региона, Словенија је на 38. позицији на глобалној листи, Хрватска је 49, Македонија 57. а Албанија 108. по родној равноправности.

Европа и свет

Укупан резултат региона Европе и централне Азије благо је погоршан између 2006. и 2013. године, углавном као последица пада у домену здравствене заштите који напредак на остала три поља није успео да компензује.

У 2013. години Европа и централна Азија уклониле су 71% јаза у родној равноправности, у просеку, и сада је тај регион по укупном индексу други, после Северне Америке. Међутим, гледано према јазу у учешћу жена и мушкараца у економском животу, регион Европе и централне Азије се спустио у 2013. за једно место и сада су испред Северна Америка и потсахарска Африка.

Напредак Европе у смањењу јаза у родној равноправности иначе је неуједначен и велике су разлике између земаља са севера и запада континента и оних са југа и истока.

Шпанија 30. на листи јер је елиминисала 72% неравноправности, Француска је 45. а елиминисала је 70% разлика између мушкараца и жена док је Италија на 71. месту.

Канада се по родној равноправности у 2013. години попела за једну позицију, на 20, а САД су пале за једно место, на 23.

Међу земљама из групе Брикс, Јужна Африка се спустила за једно место и сада је 17, Русија је 61. а Бразил 62, Кина је 69, као и годину дана раније, а Индија је 101. међу 136 земаља.

Извор: Бета, EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]