Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија спремна за поглавље 19 до краја године

Објављено 18.04.2016.

miscevic stojiljkovic sindikatiШефица преговарачког тима Србије у преговорима о чланству у ЕУ Тања Мишчевић рекла је 18. априла да би чланице ЕУ требало да ове недеље усвоје Извештај са скрининга за поглавље 19 о социјалној политици и запошљавању и да Србија планира да до краја године припреми акциони план како би могла да отвори то поглавље. У ЕУ надлежност за ова питања углавном задржавају земље чланице, док Брисел подржава и допуњава њихове напоре. Очекивани резултати прилагођавања ЕУ у овој области су унапређење савремених радних односа и социјалног дијалога, а циљеви су заштита радника и повећање конкурентности. Према оцени члана Преговарачког тима, Србија је испод просека по покривености колективним уговорима.

“Могу да вас обавестим да ће ове недеље извештај са скрининга (за поглавље 19) бити највероватније усвојен између чланица”, рекла је Мишчевић на округлом столу о социјалном дијалогу који организује фондација Центар за демократију у сарадњи са Фридрих Еберт фондацијом и преговарачким тимом Србије.

Она је навела да израда акционих планова није неуобичајена за ово поглавље.

Члан преговарачког тима Србије Зоран Стојиљковић објаснио је да је израда акционог плана значи да је констатовано да због тежине проблема и недостатака капацитета земља није у стању да отвори неко поглавље и да у врло кратком разумном року треба да кроз акциони план подигне те капацитете и јасно одреди критичне тачке.

Према његовим речима, Србија земља са просечним степеном синдикалног деловања и испод просека по покривености колективним уговорима.

На скупу о начинима регулисања радних конфликата национални координатор Међународне организације рада (МОР) Јован Протић рекао је да је закон о штрајку, који регулише и мирно регулисање радних спорова, у припреми од 2010. године.

Као главну тачку спотицања навео је неслагања послодаваца и синдиката о институту локаута (lockout), односно привремене обуставе рада коју покреће послодавац.

Он је додао да је након више покушаја да се реши то питање очекивало да министарство “пресече”, и истакао да је потребно да се тај закон што пре усвоји и да не види разлог да се то не деси.

Тања Мишчевић је напоменула да се, док је влада у техничком мандату, закони не могу усвајати, а да ће се по формирању нове владе сви закони у различитим фазама доношења преиспитати и онда упутити на усвајање. Оценила је да то даје простор за уношење нових елемената у текст.

Научна сарадница Института друштвених наука Нада Новаковић рекла је да је од 2000. године око милион људи у Србији изгубило посао, од чега 700.000 у индустрији, а да се само 10% синдикалних акција које се организују може назвати правим штрајковима.

Председник УГС Независност Бранислав Чанак је оценио да је формат скупа не одговара теми док је потпредседник СССС Душко Вуковић изразио незадовољство јер скупу није присуствовао нико из Министарства рада иако је било најављено учешће представнице тог министарства за социјални дијалог, колективно преговарање и зараде Јасминке Чворов, која према речима организатора није могла да дође због болести.

Вуковић је замерио властима да су закони који су важни за социјални и материјални положај света рада и синдиката доношени у протекле две године без јавне расправе.

Написала: М.П., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]