Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Стварање лепше Албаније од старог дрвета

Објављено 13.09.2019.

Пезана Реџа у Ејони, ресторану у Тирани који је њена компанија опремила и дизајнирала ©Chris Welsch

Пезана Реџа у Ејони, ресторану у Тирани који је њена компанија опремила и дизајнирала ©Chris Welsch

Архитекткиња Пезана Реџа даје нови живот старом дрвету израђујући прелепе ентеријере, при чему обезбеђује посао за угрожене Албанце

Трговачка улица у албанском граду Кроји пружа се падином која води ка тврђави која стражари над равницом – утврђењу Скендербега, народног хероја из 15. века, и даље веома поштованог због одолевања надмоћнијој османлијској војсци читавих 25 година.

Улици хлад праве широки кровови са црепом од теракоте на ниским грађевинама од дрвета и камена, ретким остацима традиционалне албанске архитектуре, у које су се сада уселили кафеи и продавнице сувенира које продају капе од филца и папуче, ручно рађене поњаве, као и мајице и пластичне лутке обучене у народну ношњу. Трговачка улица у Кроји је једна од најпопуларнијих туристичких атракција у земљи и привредни замајац овог града и региона.

Пезана Реџа се одлучно попела уз улицу, размењујући поздраве са власницима радњи и мештанима. Сви у Кроји знају ко је она – Пезана руководи обновом и опремањем шест локала захваљујући средствима Албанско-америчке развојне фондације која финансира 80 одсто трошкова реновирања (преосталих 20 одсто плаћају власници зграда).

Пезана Реџа у трговачкој улици у којој реновира шест локала ©Chris Welsch

Пезана Реџа у трговачкој улици у којој реновира шест локала ©Chris Welsch

Ангажујући раднике из свог социјалног предузећа Pana/Storytelling Furniture, она надгледа поправку оронулих конструкција, а када тај део посла буде завршен дизајнираће ентеријер и опремиће простор новим намештајем. Пезана обилази сваку локацију на којој се ради и разговара са својим радницима о појединостима посла, али и убеђује поједине власнике, такође на објекту, који су и даље сумњичави према странцима, чак и оним који финансирају 80 одсто трошкова реновирања.

„За нас, ово је следећи велики корак“, рекла је Реџа о пројекту. „То је посао на потпуно другом нивоу. Не ради се само о дизајну, већ и о структури и о очувању нечега традиционалног.“

Реџа, као и Скендербег, не да се застрашити неизвесним подухватом.

Нова радна места

Албанија је дуго била најсиромашнија земља у Европи, која се споро опорављала од комунистичке диктатуре, корупције и неповерења. Тренутно се суочава са појавом коју грађани називају „треће сеобе“ – масовним миграцијама радно способног становништва који прилику за бољи живот траже на другом месту.

„Један од мојих радника, шездесетогодишњак, одлази из земље“, каже Пезана. „То вам говори о томе колико је тешко. Али ја не желим да одем, желим нешто да сачувам овде. Не желим да Албанија нестане.“

Иако је архитекткиња, Реџа је била посвећена раду на неколико другачијих пројеката пре него што је основала своје предузеће. Још за време студија је отворила прихватилиште за напуштене животиње. Затим је покренула програм терапије са животињама, где су напуштене животиње пружале утеху и љубав деци без родитеља.

„Хтела сам да напуштена деца схвате да чак и када си повређен – као што су ове животиње – и даље можеш да пружиш љубав“, објаснила је.

Ипак, сваки пут би била фрустрирана тиме што је, након почетног прикупљања и налажења средстава за финансирање ових програма, новац на крају био потрошен, па су самим тим и програми доживели крај.

Пре шест година, Реџа је на Фејсбуку видела позив за конкурс „Зелене идеје“ и социјално предузетништво. Мислила је да нема шансе да победи на конкурсу чија је награда била 10.000 долара, али је ипак осмислила своју идеју за предузеће Pana и конкурисала. Њен предлог је био да искористи своје знање као архитекте за дизајнирање намештаја и ентеријера од старог дрвета из срушених кућа, палета и других извора, чиме се чува живо дрвеће. Такође, као раднике би ангажовала и обучавала особе из угрожених група – децу без родитеља, повратнике из иностранства и старије раднике. На своје изненађење, победила је на конкурсу. Новац од награде је искористила за набавку опреме и отварање радионице, најпре у приземљу своје куће.

„То је било пре шест година“, рекла је Пезана. „Сада имамо 18 запослених и још 12 радника који нам помажу на пројекту у Кроји, за сада привремено али се надам и да ће остати, тако да је то укупно 30.“

 

Осведочени резултати

Ентеријер Ејоне, популарног ресторана у Тирани, дизајнирало је и опремило предузеће Pana/Storytelling Furniture. ©Chris Welsch

Ентеријер Ејоне, популарног ресторана у Тирани, дизајнирало је и опремило предузеће Pana/Storytelling Furniture. ©Chris Welsch

Од свог оснивања, предузеће Pana је намештајем опремило и дизајнирало више од 130 ресторана, барова и радњи у Тирани и околини, а за још неколико хиљада приватних домова пружило је услуге дизајнирања ентеријера и продавало намештај. Такође, бави се и ручном израдом сувенира, попут сатова и зидних украса са албанским мотивима.

Pana је и један од ранијих победника годишњег Такмичења за друштвене иновације Института Европске инвестиционе банке, које препознаје и подржава европске социјалне предузетнике чији је основни циљ да остваре друштвени, етички или еколошки утицај.

Реџа наводи програм израде сувенира као један од разлога због којих сматра да су социјална предузећа најделотворнији инструмент за остваривање друштвене промене.

„Ми имамо радионицу у којој деца са Дауновим синдромом и деца без родитеља праве сувенире као један облик уметничке терапије“, каже Пезана. „Новац од продаје сувенира подржава рад институција са којима сарађујемо, а истовремено у живот деце уносимо нешто ново.“

Пезана Реџа (друга слева) у једном од локала који њено предузеће реновира у Кроји, планинском градићу у близини Тиране. ©Chris Welsch

Пезана Реџа (друга слева) у једном од локала који њено предузеће реновира у Кроји, планинском градићу у близини Тиране. ©Chris Welsch

Олси Пенгили је директор туристичке канцеларије у Кроји и сарађивао је са Албанско-америчком развојном фондацијом у Кроји на пројекту реновирања. Он је заговорник мисије предузећа Pana и утицаја које реновирање има на његов град. Пенгили покушава да убеди власнике радњи да направе спој традиционалних албанских материјала и народне ношње са модерним модним и маркетиншким техникама. Реџа и Пенгили су удружили снаге у граду у покушају да задобију поверење локалног становништва.

„Није лако променити људе овде“, објашњава Пенгили. „Наилазимо на велики отпор. Али Пезана нам помаже.“

Аутор текста и фотографија: Крис Велш (Chris Welsch)

Текст „Стварање лепше Албаније од старог дрвета” изворно је објављен овде: Designing a better Albania, from scrap wood. Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије преноси овај прилог уз љубазну дозволу ЕИБ Института.

***

Још од 2012. године, социјални предузетници из различитих делова Европе сваке године се такмиче на Турниру социјалних иновација, усмеравајући своје напоре и креативне умове у правцу осмишљавања јединствених решења за свакодневне проблеме који се често превиђају. Учесници Турнира су до сада помагали маргинализованим групама, стварали начине да се уштеди енергија, градили заједнице које оснажују своје чланове и чланице.

Институт Европске инвестиционе банке (European Investment Bank Institute) недавно је почео да објављује прилоге у којима предузетници образлажу своју мотивацију за поједине пројекте, описују своје наде и тежње и говоре о напорима које су уложили како би превазишли препреке које постоје у области социјалног предузетништва.

Кроз своје подухвате, актери ових прича пронашли су начин да остваре позитивну промену у свету. Придружите им се и пронађите своју инспирацију.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]