Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Три године подршке усклађивању са европским стандардима у Србији

Објављено 06.03.2019.

Кроз успешно спровођење заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску” грађани и грађанке Србије су добили опипљиве користи, а програм има позитиван утицаји на приближавање европским стандардима у области правосуђа, антидискриминације и борбе против корупције у земљи. Ово је био најважнији закључак Трећег састанка Управног одбора овог програма који је 6. марта одржан у Београду са циљем сагледавања резултата програма у последње три године.

Тобиас Флесенкемпер, шеф мисије Савета Европе у Београду, поздравио је учеснике и нагласио важност координације и сарадње која је развијена у оквиру програма.

„Земље које преговарају о приступању Европској унији, као Србија од јануара 2014. године, почеле су да идентификују изазове у областима спровођења правде, борбе против корупције, борбе против дискриминације и заштите права рањивих група”, рекао је он.

„Савет Европе је у доброј позицији да подржи своје државе чланице, те и Србију, јер може да се ослони на стандарде организације, али и на резултате опсежних активности праћења и сарадње које су са Србијом започеле 2003. године. Ове активности чине основу заједничких напора Србије, Европске уније и Савета Европе, а засноване су на нашим заједничким вредностима”, додао је господин Флесенкемпер.

Овим поводом, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић навела је да Влада Републике Србије наставља реформски процес који је важан за грађане/ке и наше друштво и који би требало да доведе до пуноправног чланства Србије у ЕУ. Кључ успешних и одрживих реформи је владавина права као темељна вредност ЕУ, а које су превасходно садржане у поглављима 23 и 24 преговора о чланству. То су, по обухвату и дубини, најважније и назахтевније друштвене рефоме и, у складу са тим, Влада Србије настоји да кроз преговоре и партнерство са ЕУ усвоји најбоље праксе и стандарде у интересу грађана и грађанки Србије.

„Желела бих да искористим ову прилику и честитам институцијама Србије, као и Министарству за европске интеграције као координатору, што су користиле овај програм на начин који им је омогућио да достигну импресивне резултате у области владавине права и људских права”, рекла је Матеја Норчич Стамчар, заменица шефа Делегације ЕУ у Републици Србији.

Она је истакла неколико најзначајнијих резултата прве фазе програма: „Неколико илустрација резултата које смо постигли: више од 90 правних стручњака је сада оснажено да одговори на захтеве узајамне правне помоћи у кривичним стварима, 40% инспектора рада у земљи је обучено за питања трговине људима, док је кроз Механизам за координацију експертиза пружена подршка за најсложенија питања у области владавине права.”

Норчич Стамчар је додала да „Европска унија жели да процес приступања Србије буде успешан. Европска перспектива Србије је потврђена више пута, а нова фаза програма Horizontal Facility ће бити ту да подржи овај процес”, закључила је она.

Пројекти у оквиру програма „Horizontal Facility” су забележили значајне резултате у Србији. Важан напредак је учињен на пољу реинтеграције осуђеника у друштво након њиховог пуштања на слободу, као и у затворском психијатријском систему. Око 400 пацијената/киња психијатријске болнице у Вршцу је део програма индивидуалних третмана. Запажени су резултати и у другим областима.

Заступљеност националних мањина у уџбеницима за основне и средње школе је побољшана, а 19 пилот школа, 2.150 ученика/ца и 250 наставника/ца је радило на изградњи демократске културе у школама. У оквиру овог програма, институције Србије су такође затражиле мишљење Венецијанске комисије на уставне амандмане који се односе на правосуђе, а расправа о овим амандманима је олакшана кроз овај програм.

Састанку су присуствовали представнице и представници институција које су директно укључене у спровођење овог програма, као и организације цивилног друштва.

Трогодишњи програм „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску” траје од маја 2016. до маја 2019. године и пружа подршку земљама корисницама у Југоисточној Европи и Турској у усклађивању са стандардима Савета Европе и правним тековинама Европске уније у оквиру процеса проширења, у оквиру области: спровођење правде, борба против привредног криминала и спречавање дискриминације и заштита права осетљивих група. Укупна средства додељена Србији кроз овај програм износе 3,97 милиона евра, а спроводи се кроз седам пројеката који покривају све кључне области програма.

Саопштење Канцеларије Савета Европе у Београду, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]