Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Укључивање Рома и Ромкиња у друштво корак ка бољој и успешнијој Србији

Објављено 06.06.2019.

Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016-2025)Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији (2016-2025) проф. др Зорана Михајловић одржала је данас 4. седницу Координационог тела, на којој су разматрани извештаји о реализацији досадашњих активности и договорени наредни кораци, у циљу успешне интеграције ромске заједнице у друштво.

Михајловићева је истакла да је поносна на рад Координационог тела и да, за разлику од протеклих десет година када се само причало о положају Рома и Ромкиња, сада имамо резултате.

„Заједно са међународним и националним партнерима чинимо све да социјална инклузија Рома и Ромкиња буде што успешнија и да се смањи дискриминација. Јер, ако иједан припадник ромске заједнице има проблем када су у питању образовање, запошљавање, услови становања или се суочава са вишеструком дискриминацијом, што је случај са Ромкињама, не можемо говорити о одрживом друштву“, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је и да држава, уз подршку међународних партнера, ради на изградњи комуналне инфраструктуре и социјалних станова.

„Само заједно можемо да направимо резултате, а они ће бити видљиви на локалном нивоу. Посебно бих истакла образовање, јер је то база за даљи развој – да нема препрека за упис у школе и на факултете и да створимо услове да се ромска деца школују. Сигурна сам да је укључивање Рома и Ромкиња у друштво корак ка бољој и успешнијој Србији“, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да ће стипендирање ученика и ученица из ромске заједнице бити настављено и даље, обезбеђена су средства за 303 прошле и 547 ове школске године, као и да је у последње четири године додељено три хиљаде стипендија за ромске ученике, од којих су 65% девојчице. У 2018/19. школској години додељено је 850 стипендија.

Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, истакла је да је на данашњој седници било речи и о новом акционом плану за примену Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

„Нови акциони план је у финалној фази израде и усклађен је са свим приоритетима неопходним за успешну интеграцију Србије на путу ка Европској унији, посебно са Поглављем 23“, рекла је она.

Пава Новаков Чабриловски из Националног савета ромске националне мањине истакла је да је сарадња овог савета са Координационим телом сада успешнија и конкретнија.

„Координационо тело најважније је у праћењу реализације Стратегије. Искључиво заједничком сарадњом и напорима можемо да остваримо све циљеве које смо поставили, а тичу се побољшаног положаја Рома и Ромкиња у друштву“, рекла је она.

Александра Димић Угринај из Немачке организације за сарадњу (GIZ) истакла је задовољство због сарадње са Владом Србије и Координационим телом на реализацији пројекта „Инклузија Рома и осталих маргинализованих група у Србији“.

„Данас смо разматрали даље кораке за унапређење положаја ромске заједнице, што и јесте циљ нашег пројекта – да имплементирамо веома важну стратегију и допринесемо социјалном и економском оснаживању Рома и Ромкиња“, рекла је она.

Извор: www.mgsi.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]