Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Укључи светлеће морске бактерије

Објављено 25.10.2019.

Сандра Реј, оснивачица компаније Glowee, у својој лабораторији у околини Париза ©Chris Welsch

Сандра Реј, оснивачица компаније Glowee, у својој лабораторији у околини Париза ©Chris Welsch

Француска дизајнерка производи светло без електричне енергије

Док је током 2013. године Сандра Реј била на студијама индустријског дизајна, одгледала је емисију о организмима који живе на великим морским дубинама и који на једном од најмрачнијих места на планети производе сопствено светло. Лигње, медузе, рибе и планктони користе биолуминисценцију за комуникацију, камуфлажу, као и за лов. То је подводни лајт-шоу који мали број људи има прилике да види.

У то време је радила на својој мастер дипломи у Strate школи за дизајн (Strate École de Design) у Севру у Француској и желела је да се пријави на школско такмичење из биотехнологије.

Осветљење троши огромну количину електричне енергије (неке процене су да је то 19% глобално утрошене електричне енергије), а расте и свест о томе која је цена светлосног загађења. Реј се запитала, зашто не бисмо могли да направимо природно, чисто светло на исти начин на који то раде ови организми и да се при томе позабавимо овим проблемима.

Њено учешће на такмичењу и развијање идеје о природном светлу је резултирало освајањем прве награде и започело њено путовање које је довело до стварања компаније Glowee, старт-ап компаније која у овом тренутку има 17 запослених, већином научника и научница који раде на истраживањима и развоју. Компанија има скоро 3 милиона евра капитала који су обезбедили ентузијастични инвеститори, као и мноштво награда и других облика спољашње подршке.

Такође, ова компанија је један од пређашњих победника годишњег Турнира социјалних иновација, који организује Институт Европске инвестиционе банке. Турнир препознаје и подржава европске социјалне предузетнике/це са циљем остваривања друштвеног, етичког или еколошког утицаја.

Ово није научна фантастика

„У океану, биолуминисценција није нешто чудно“, каже Реј, која је пре четири године покренула Glowee. „Осамдесет посто организама који живе у мору ствара сопствено светло, или кроз свој ДНК или у симбиози са бактеријама.“

Биолуминисценција се дефинише као стварање светлости од стране живог организма. Највише је заступљена код организама који живе у мору, али се може наћи и на копну код свитаца и неких врста црва.

У производњи лампи, Glowee користи биолуминисценцију коју стварају бактерије из мора, унапређујући их тако да сијају јаче и дуже док се хране и размножавају. У сланој води, пуној хранљивих састојака, измењена бактерија ешерихија коли (e.coli) природно благо светли – слично као ноћно светло – док се храни и размножава.

Тренутно, биолуминисцентно осветљење функционише као акваријум или посуда за рибице и може се континуирано користити у затвореним просторима, док год се бактерије хране. Компанија ради на развијању технологије која би омогућила да се овакво осветљење користи напољу и у различите сврхе, на пример, као улична расвета. Циљ компаније је да створи системе осветљења које општине могу да користе, а који су чистији и производе мање светлосног загађења.

Лабораторија коју је Реј основала прави лампе користећи биолуминисценцију коју производе бактерије из мора. ©Chris Welsch

Лабораторија коју је Реј основала прави лампе користећи биолуминисценцију коју производе бактерије из мора. ©Chris Welsch

За сада, Glowee производи осветљење за различите догађаје као што су корпоративни скупови (њихови клијенти су LVMH, Адидас и Accor хотели), а њихов најновији производ, Glowzen соба, поставља биолуминисцентну лампу у средиште просторије за опуштање. У новембру 2018. године, авио компанија Air France је на недељу дана инсталирала Glowzen собу у својој чекаоници за путнике прве класе на аеродрому Шарл де Гол, како би им дала шансу да се опусте пре полетања. У мирном простору, путници су могли да утону у ергономске столице уживајући у меканом, плаво-зеленом светлу биолуминисцентне лампе у току вођеног релаксационог доживљаја.

„Овај феномен је веома инспиративан. Размишљате о нечему што је живо и што долази из природе“, каже Реј, током интервјуа у просторијама Glowee лабораторије, која се налази у Еврију, предграђу Париза.

Редизајнирање светлосне технологије

Много изазова стоји пред компанијом Glowee пре него што достигне свој циљ, а то је да осветљава градове широм света.

„Проблем је у томе што је биолуминисцентно осветљење реметилачка технологија“, објашњава Реј. „Није инкрементална. То није сијалица. Ради се о потпуној промени производног ланца расвете, од почетка до краја. То значи да ћемо морати пуно да радимо на томе да убедимо енергетске компаније и општине да је неопходно да се на другачији начин приступи овом питању.“

Реј додаје да други изазови подразумевају законску регулативу: „Нико до сада није писао законе који се односе на живе светлосне изворе“, као и да мора још много да се ради на пољу истраживања и развоја. Научници који раде у компанији Glowee раде на томе да створе светлије и отпорније бактерије, као и бактерије које могу да издрже и високе и ниске температуре.

На неки начин, то што је почела од велике идеје и оскудног практичног искуства био је благослов за Реј.

„Нисам имала никаква очекивања. Ово је мој први посао, тако да сваки дан научим нешто ново везано за управљање компанијом, кадровска питања, биотехнологију. Такође, ја и даље не знам где ћемо бити за две или три године, али управо то је оно што је узбудљиво“, каже Реј.

„Једно је сигурно, биолуминесценција је за мене подједнако лепа и невероватна сваки пут када је видим, а видим је сваки дан.“

 

Аутор текста и фотографија: Крис Велш (Chris Welsch)

Текст „Укључи светлеће морске бактерије” изворно је објављен овде: Turn on the glowing sea bacteria. Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије преноси овај прилог уз љубазну дозволу ЕИБ Института.

***

Још од 2012. године, социјални предузетници из различитих делова Европе сваке године се такмиче на Турниру социјалних иновација, усмеравајући своје напоре и креативне умове у правцу осмишљавања јединствених решења за свакодневне проблеме који се често превиђају. Учесници Турнира су до сада помагали маргинализованим групама, стварали начине да се уштеди енергија, градили заједнице које оснажују своје чланове и чланице.

Институт Европске инвестиционе банке (European Investment Bank Institute) недавно је почео да објављује прилоге у којима предузетници образлажу своју мотивацију за поједине пројекте, описују своје наде и тежње и говоре о напорима које су уложили како би превазишли препреке које постоје у области социјалног предузетништва.

Кроз своје подухвате, актери ових прича пронашли су начин да остваре позитивну промену у свету. Придружите им се и пронађите своју инспирацију.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]